Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
A tko bi drugi...

Najbolji vratar svih vremena na službenom posteru Svjetskog prvenstva

Rusi se punom parom pripremaju za Svjetsko prvenstvo u nogometu.

Službeni poster SP-a u Rusiji 2018. (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U iščekivanju ždrijeba skupina koji će se održati ovog petka, u Moskvi je predstavljen službeni poster Svjetskog prvenstva u nogometu.

Autor postera je poznati ruski umjetni Igor Gurovič, a na posteru je legendarni sovjetski vratar Lav Jašin, kojeg mnogi smatraju najboljim vratarom u povijesti nogometa.

Na posteru se nalazi znamenita Jašinova fotografija na kojoj je obučen u svoju tradicionalnu crnu opremu, a lopta koju hvata, do pola je oslikana topografijom Rusije, onako kako se najveća država svijeta vidi iz svemira.

"Službeni plakat svjetskog prvenstva je pravi odraz ruskog umjetničkog i nogometnog naslijeđa. Veoma smo ponosni na bogatu povijest koja prikazuje tako važnu ikonu i slavi turnir na ruskom tlu", kazala je prilikom predstavljanja postera Fatma Samoura, glavna tajnica FIFA-e.

Inače, Jašin je za SSSR nastupio na četiri svjetska prvenstva: 1958., 1962., 1966. i 1970. godine. Jedini je golman u povijesti nogometa koji je osvojio Zlatnu loptu. S reprezentacijom je osvojio prvo Europsko prvenstvo koje se igralo 1960. godine. Dvije godine kasnije, od Peleovog Brazila SSSR je s Jašinom na golu poražen u finalu Svjetskog prvenstva u Čileu.

FIFA ga je uvrstila u najbolju momčad svjetskih prvenstava, proglasila najboljim vratarom 20. stoljeća i uvrstila u idealnu momčad 20. stoljeća.

"Bilo je vrlo važno da je portret Rusije kao zemlje domaćina na službenom posteru. Zato smo odabrali Jašina, simbol ruskog nogometa, kao glavnu figuru", rekao je dopredsjednik Organizacijskog odbora Vitalij Mutko.

Vitalij Mutko ispred fotografije Lava Jašina (Foto: AFP) Vitalij Mutko ispred fotografije Lava Jašina (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider