Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Turbo okršaji

Nema Lige prvaka ni prvenstava, ali čeka nas tjedan spektakularnih utakmica

Zahuktava se borba za odlazak na svjetsku smotru u Rusiji.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iza europskih reprezentacija desetina je kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. To jedno kolo dosad odigrano poslužilo je kao uvod i nije ni moglo dati nikakve odgovore, ali dvije ovotjedne utakmice koje će svi odigrati dat će određene naznake glede nastavka kvalifikacija.

Najavu onog što slijedi počinjemo sa službeno posljednjom, ali nama najvažnijom, skupinom I. Hrvatska nogometna reprezentacija je desetkovana ozljedama ključnih igrača uoči dva gostovanja, a uspiju li Vatreni unatoč tome uzeti svih šest bodova, napravit će ogroman posao, jednako kao što će veliki gubitak predstavljati bilo kakvo ispuštanje bodova.

Što se tiče konkurenata, Island ima lijepu priliku ovaj tjedan upisati obje pobjede jer je domaćin u oba susreta, prvo Finskoj, a onda Turskoj.

U skupini A su trenutno vodeći Bugari, ali neće tamo još dugo ostati jer čekaju ih dva gostovanja, prvo Francuska pa onda Švedska. Francuzi su razočaravajućim remijem u Bjelorusiji otvorili kvalifikacije i svaki budući kiks poljuljao bi status prvih favorita grupe. Od šest utakmica koje će se ovdje odigrati izdvajamo veliki obračun Nizozemska - Francuska u sklopu trećeg kola. Isti dan igra se i Švedska - Bugarska, 'repriza' utakmice za treće mjesto sa SP-a 1994.

Laganica za Portugal

Prvak Europe Portugal nakon startnog poraza u Švicarskoj kreće u skupljanje bodova u skupini B. Čekaju ih dva najlakša protivnika u skupini, Andora pa Farski Otoci. Od svih šest utakmica ove skupine najizjednačeniji će biti ogled Mađarska - Švicarska u Budimpešti.

Čak tri sudionika Eura u Francuskoj nalaze se u skupini C. Česi i Sjeverni Irci remizirali su u međusobnom ogledu u Pragu u prvom kolu, a Češka sad ima najteži mogući zadatak - idu u goste svjetskim prvacima Nijemcima. U ovoj grupi je i Azerbajdžan koji je pod vodstvom Roberta Prosinečkog pobjedom u San Marinu započeo kvalifikacije i u laganoj euforiji će dočekati Norvešku.

Dva teška ispita za Slovence

Wales i Austrija su netom poslije ždrijeba označeni kao glavni favoriti skupine D u kojoj će im račune pokušati pomrsiti Srbija i Irska. Bit će ovo tjedan istine za Austrijance jer prvo čekaju Velšane, a onda gostuju u Beogradu.

Skupina E je vjerojatno najizjednačenija od svih. Bez ijednog europskog teškaša, ali i liliputanca na kojem će svi popravljati gol-razliku. Zasad su na vrhu Danci koji su u prvom kolu jedini uspjeli uzeti tri boda (protiv Armenije), ali tu će pravo kreševo tek uslijediti.

Naši susjedi Slovenci u prvom su kolu jedva se spasili poraza u Litvi, a na kraju ćemo vidjeti koliko će im nedostajati ta dva boda na koja su definitivno računali u borbi za drugo mjesto, jer realno je teško očekivati da oni, Slovaci ili Škoti mogu ugroziti Engleze. Slovenija je dvaput domaćin u ljubljanskim Stožicama, prvo im stiže Slovačka, a onda i Engleska.

Gigantski sudar u Torinu

Dvije svjetske velesile - Italija i Španjolska - odmjerit će snage u Torinu ovog četvrtka. Pred Makedonijom su dva domaća dvoboja (Izrael i Italija) u kojima će pokušati popraviti bodovni saldo nakon poraza u Albaniji u prvom kolu.

Petardom Estoniji u prvom kolu Bosna i Hercegovina je zasjela na vrh skupine H prije najtežeg mogućeg izazova, gostovanja u Belgiji. Osim Belgijanaca, Grci su također legitimni kandidati za plasman u Rusiju, a vidjet ćemo kako će BiH proći protiv Cipra, reprezentacije koja ih je šokirala na početku kvalifikacija za Euro.

Skupina A

7. listopada

Francuska - Bugarska
Luksemburg - Švedska
Nizozemska - Bjelorusija

10. listopada

Bjelorusija - Luksemburg
Nizozemska - Francuska
Švedska - Bugarska

Skupina B

7. listopada

Mađarska - Švicarska
Latvija - Farski Otoci
Portugal - Andora

10. listopada

Andora - Švicarska
Farski Otoci - Portugal
Latvija - Mađarska

Skupina C

8. listopada

Azerbajdžan - Norveška
Njemačka - Češka
Sjeverna Irska - San Marino

11. listopada

Češka - Azerbajdžan
Njemačka - Sjeverna Irska
Norveška - San Marino

Skupina D

6. listopada

Austrija - Wales
Moldavija - Srbija
Irska - Gruzija

9. listopada

Wales - Gruzija
Moldavija - Irska
Srbija - Austrija

Skupina E

8. listopada

Armenija - Rumunjska
Crna Gora - Kazahstan
Poljska - Danska

11. listopada

Kazahstan - Rumunjska
Danska - Crna Gora
Poljska - Armenija

Skupina F

8. listopada

Engleska - Malta
Škotska - Litva
Slovenija - Slovačka

11. listopada

Litva - Malta
Slovačka - Škotska
Slovenija - Engleska

Skupina G

6. listopada

Italija - Španjolska
Lihtenštajn - Albanija
Makedonija - Izrael

9. listopada

Izrael - Lihtenštajn
Albanija - Španjolska
Makedonija - Italija

Skupina H

7. listopada

Belgija - BiH
Estonija - Gibraltar
Grčka - Cipar

10. listopada

BiH - Cipar
Estonija - Grčka
Gibraltar - Belgija

Skupina I

6. listopada

Kosovo - Hrvatska
Island - Finska
Turska - Ukrajina

9. listopada

Finska - Hrvatska
Ukrajina - Kosovo
Island - Turska

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider