Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
jedan od 12 žigosanih

Njega će u Osijeku zauvijek pamtiti: Sjećate ga se?

Duboki naklon i crveni tepih ispred Gradskog vrta, to je ono što bi bilo prigodno za ljevicu koja je 'odapinjala' iz svlačionice...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Do sada smo se prisjetili 26 kultnih likova domaće lige. Dakako, o nekima uvijek ima rasprava jesu li oni taj kalibar ili ne. Stvar je najčešće subjektivnog dojma. No oko 27. kultnog lika ne postoje dojmovi, ni objektivni ni subjektivni, jer su oko njega nepotrebni. On je jedan od najkultnijih od svih kultnih u HNL-u. Njegov opus, brojke i činjenice govore same za sebe jer je on jedan od najboljih lijevih bočnih igrača HNL-a ikada – Bakir Beširević.

Britka fizionomija, granata u ljevici, stav galskog ratnika koji je druk prenosio na cijelu momčad ostavile su posebne emocije u srcima osječkih navijača. Igrački i fizički uvijek me podsjećao na legendarnog bočnog igrača Boce Juniors i Monaca – Huga Ibarru. Tko se Bakiru našao na suprotnoj strani centra, kada je sudac dao znak za početak, morao je po jaknu u klupu za rezerve da se navikne na propuhe u svojoj blizini.

U Osijeku ostao 10 godina

Iako je odrastao u Orašju u profi vodama je počeo nekoliko stotina kilometara dalje u Veležu 1989. Rano je, već kao 16- godišnjak osjetio prvoligaški nogomet u bivšoj državi. Kao i mnoge u BiH, Bakira je ratni vihor odnio preko granice. Osječki prvoligaš dobio je, kasnije će se pokazati veliki bingo. Idućih 10 godina Bakir je ispisao takav nogometni životopis u Gradskom vrtu da je postao neizostavan lik rasprava o najvećim osječkim imenima u povijesti.

Osim Gradskog vrta, Beširević je bio jedan od kamena temeljaca reprezentacije BiH. Ljiljani su 1996. odigrali jednu od najkarizmatičnijih utakmica u svojoj povijesti. Znate li tko je tada krenuo na Bakira? Cafu...

Iz velter katgorije HNL-a, Bakir se okušao u najtežoj kategoriji. Tadašnji izbornik BiH Fuad Muzurović je krenuo na put u Manaus sa, ni manje ni više, nego 12 igrača! U zrakoplovnoj luci u Amsterdamu, gdje su prenoćili, priključio im se Gentov Edin Ramčić. Mnoge tadašnje BiH zvijezde poput Baljića, Kodre, Hibića, Mujčina, Halilovića su otkazale nastup. Nacionalna televizija je odustala od prijenosa bojeći se nogometnog Titanica.

12 žigosanih u Manausu

No, šaka Muzurovićevih igrača, uglavnom bez velikog internacionalnog iskustva, suprotstavila se na punom stadionu u Manausu brazilskim čarobnjacima predvođenima Ronaldom. BiH je izgubila 1:0, Ronaldo je zabio iz slobodnog udarca, a Nudžein Geca, koji je zajedno sa Sanintom Pintulom pokušavao zaustaviti Ronalda, se domogao na kraju dresa. A Pintul, ni manje ni više, nego transfera u brazilsku ligu! Bakir?

Bakir je odradio svih 90 velikih minuta u vjerojatno najposebnijoj utakmici svoje karijere.

Bez obzira na ponude kojih je bilo, nikada nije dizao sidro iz Osijeka. Čovjek koji je odigrao više od 300 utakmica za Osijek i zabio 50-ak pogodaka, 2002. sa 37 na leđima još je imao baruta u nogama. No zov rodnog kraja vratio ga je na svoje početke i prvu ljubav – Orašje.

Igrao je do 40. i postao trener u Orašju. I dan danas kada radi u općini zaigra za lokalnog niželigaša Hajduk. Zasigurno najveći Osijekov ''stranac'' i najupečatljiviji lijevi bočni HNL-a

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider