Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
KULTNI LIKOVI HNL-A

15 godina od slavne 'šestice': Da je vidio i uzor Batistuta, zapljeskao bi

Naš serijal 'Kultni likovi HNL-a' ovaj se put sjeća lude utakmice iz 2000. godine.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Što je Željo dao dobrih igrača HNL-u... Na prvu se odmah sjetim Stanića, Karića, Bišćevića i naravno našeg sljedećeg junaka. Jednog od najefikasnijih centarfora HNL-a svih vremena...

KULTNI LIKOVI HNL-A

Marijo Dodik je Sarajlija i još jedan nogometno-ratni izdanak čija je priča na svu sreću završila 'happy endom'. Godište je 1974., jedno od onih koje je dalo dva jaka napadača našoj ligi s puškom u rukama. Petar Krpan i Marijo Dodik su prije ozbiljnijih seniorskih minuta stajali ispred barikada i umjesto stopera izbjegavali metke.

Iz ratnog vihora izvukao se s 21 godinom, 1995. odlaskom u belgijski Mechelen. Iste godine mu se u Belgiji u dresu Club Bruggea pridružio i drugi Sarajlija, već tada opasna igračka marka i devet mjeseci kasnije prvi strijelac lige – Mario Stanić.

Nije Dodik zaludio Belgiju kao njegov dvije godine stariji prijatelj s Grbavice, ali zabio je 30-ak golova u nešto manje od tri godine. Produžio je zatim na jug, do sjeverozapadne Turske, u grad Adapazari u izvjesni Sakaryaspor, no ''došao sam iz rata, predahnuo u Belgiji, kad u Turskoj opet rat''.

Hajduk je želio prekinuti tada dominaciju Dinamovih titula i Dodik se našao na Poljudu. Tražio je garanciju da će igrati, ali tadašnji trener Ivan Katalinić mu je nije dao pa je produžio 500 kilometara sjevernije u Koprivnicu. Pričekao je dvije godine i vratio Kataliniću milo za drago.

Utakmica svih utakmica Marija Dodika

Cijela Dodikova karijera je stala u derbi sjeverne Hrvatske. Slaven Belupo - Varteks, 21. listopad 2000. godine. Farmaceuti su tada već etablirani prvoligaš s opakim napadačkim tandemom Dodik – Jurčec, kojeg loptama filaju 'varaždinski Stilian Petrov' – Srebrenko Posavec i iskusno oko Damira Mužeka.

S druge strane Grgica Kovač, Sabolčki, Kastel, Karić, Bjelanović...ozbiljna imena HR nogometne scene, a na klupi Dodikov prijatelj – Ivan Katalinić. Dodik je prvog zabio već u 4. minuti, u 16. je pocrvenio vratar Varteksa Žankarlo Šimunić, kazneni udarac je pospremio, pogađate, opet Dodik. Kola idu još niz brdo Varteksu dvije minute poslije. Naš prvi kultni lik, Veldin Karić zarađuje drugi žuti karton. Nervoza je pojela krojače, a Dodik je nakon dvadeset minuta na kontu imao hat-trick!

Ne predaju se Varaždinci ni s dva igrača manje, zabio je Kastel, a u posljednjoj minuti prvoga dijela isključen je Pavao Crnac. Posla preko glave za glavnog suca Darka Feljana. U drugi dio se ulazi s omjerom igrača 10 – 9 za Slaven, no omjer je zapravo kud i kamo veći jer oni imaju – Marija Dodika. Tog dana najboljeg centarfora svijeta. Zvuči dječački smiješno i naivno, ali Dodik je izgledao kao da bi zabio da je ispucavao loptu umjesto vratara iz svog peterca.

Katalinić je najavio marš prema naprijed i potpisao samoubojstvo. Dodik je zabio još tri, jedan je nadodao Renato Jurčec koji je HNL karijeru zaključio s ukupno tri pogotka više od Dodika.
Bez obzira na šesticu, Dodik do naslova prvog topnika lige nije došao. Ta je nagrada drugu sezonu zaredom otišla u ruke Tome Šokote. Dodik je godinama poslije nastavio trpati HNL mreže u dresu Slavena i nešto kratko u Cibaliji i Interu. Podravski kraj mu se uvukao pod kožu i dan danas trenira trećeligaša Koprivnicu.

Kao uzora je isticao Batistutu, a klubove u kojima je želio zaigrati Barcelonu i Juventus. Iz ratnog vihora Sarajeva do 84 gola u HNL-u bio je trnovit put, Dodik je ostao daleko od svodova Nou Campa, no itekako se ima za čime okrenuti iza sebe...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider