Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kultni likovi HNL-a

Superman s Bosuta: U Hajduku eksplodirao, u Dinamu uskrsnuo

GOL.hr nastavlja s popularnim serijalom 'Kultni likovi HNL-a' u kojem je napokon svoje zasluženo mjesto dobio i igrač koji je veliki trag ostavio i u Hajduku i u Dinamu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Gledali su Lucio i Ismael, tadašnji stoperski bedemi Bayerna, nekog pomahnitalog vjetropira razbaruešene plave kose kako ih saljeće čim bi primili loptu. Revijalka na Maksimiru, ljeto 2005. Reprezentacija 'T-coma' (odnosno HNL-a) zaigrala je protiv Bayerna prijateljski susret na punom Maksimiru.

ONI SU - KULTNI LIKOVI HNL-a

Šjor Tomislav Ivić je prvo sve iznenadio svojim izborom. Samo su Mario Čutura i Neven Vukman bili igrači u prvih 11 koji nisu bili iz Dinama. U napadu pravi 'Master Blaster'. Dvojac poput onog zločestog lika iz trilogije o Mad Maxu. Master je bio snaga, Blaster je bio mozak. Ivan 'Master' Bošnjak i Eduardo 'Blaster' Da Silva.

Bili su opasni ali Bayern je iskoristio svaku pukotinu u obrani domaće lige. Laganih 2:0. No Bošnjak i Dudu su najavili sezonu koja se još prepričava na Maksimiru.

Ni jedan dvojac nije zabijao poput njih dvojice u našoj ligi. Toliko različiti toliko ubojiti. Ipak, Eduardova se priča zna a Ivan Bošnjak je bio 'two face guy'. U HNL-u Hadžija, u inozemstvu uglavnom bos.

Važan kotačić u Hajdukovoj tituli

"Ubacio je Meštrović s desne strane, krasno je iza leđa Zagrebove obrane utrčao Ivan Bošnjak i pogodio za vodstvo vinkovačke momčadi. Nezaustavljiv je ove sezone Superman s Bosuta", sjećam se kreštavog karizmatičnog vokala radijskog reportera Zdravka Solde dok je Bošnjak klečao pred Ultrasima u majici slavnog superjunaka i slavio pogodak.

Lottery pick je dobio Hajduk. Vinkovčanin je navukao odijelo, plašt i blistao odmah u prvoj sezoni. Krilo, napadač, bočni, polušpica samo poželi sve može. U bijelom dresu je najčešće dominirao iza napadača.

Olićevska pluća, brzina i borbenost u kombinaciji s dobrim udarcem zapalila je Torcidu koja je Bošnjaku dodijelila Hajdučko srce na kraju sezone a on njoj naslov prvaka.

Dinamo ga izvukao iz Libije

Druga sezona je zbog propalog transfera u Marseille bila 'podgrijana juha'. Bošnjakova moć je pomalo kopnila i onda se ukazala prilika za nogometni 'National Geografic'. Odlazak u Libiju. Pokupio je stvari i preselio na drugi kontinent ali Al Ittihad je bio crna rupa koja je skoro progutala karijeru dečka koji je već upisao nastupe za reprezentaciju.

Ukazao se Dinamo i tu smo se vratili na početak priče. Bošnjak je uskrsnuo a pod Josipom Kužeom je igrao najbolji nogomet karijere. Toliko dobar da su između njega i Eduarda kao putnika za Mundial u Njemačkoj izabrali njega. I ne, nije bio 'Anthony Šerić'. Bošnjak je zaigrao protiv Japana.

Karijera obilježena neobičnim transferima

U Gentu je igrao solidan nogomet no onda je opet napravio sado-mazo potez. Pravac Grčka i to je bio praktički kraj ozbiljnih igara za plavokosog ofenzivca. Doduše, mora se istaknuti posljednja stanica karijere – Bruneji. Na klupi Vjeran Simunić, u obrani Dino Drpić u napadu Ivan Bošnjak. Nogometna braća Dalton na kraju svijeta. HNL buntovnici u zemlji sultana i apsolutističke monarhije.

Napisao je nedavno Zvone Boban 'meni su ipak od onih koji su mogli i zaradili' zanimljiviji oni 'koji su bili korak do ali... takvih je ipak puno više'.

Bošnjaka ne možemo stavit u ni jednu kategoriju iako ostaje činjenica da Superman nikada nije letio Europom kako je letio travnjacima HNL-a.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider