Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ima 41. i igra!

Kultni likovi HNL-a: Mostarski Agassi i De La Pena u jednom

Igra i danas 41 godina na leđima, figura postojana ''a zna lopte'' rekli bi u gradu koji ga je nogometno odgojio...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

''Želio sam zaigrati za Zrinjski i Hajduk i taj san mi se ispunio'', izjavio je u smiraj prvog mandata svoje karijere koja, uz ozbiljan teniski prekid, još uvijek traje.

Igor Musa je definitivno jedan od najpoznatijih ćelavaca HNL-a. Veznjak, rođen u Jajcu djetinjstvo je proveo u Mostaru. Kada je krenuo 'napucavati' loptu u Veležu prije više od 30 godina, svoj nogometni put pod Bijelim brijegom su završavali Enver, Franjo i Duško. Za sve one koji znaju opću kulturu jugo nogometa prepoznaju legendarni tercet – BMW. Bajević, Marić, Vladić.

SERIJAL: KULTNI LIKOVI HNL-A

Musa je rastao gledajući majstore na zalazu, ali i one koji su rasli, poput Goce Jurića, Predraga Jurića ili Joška Popovića. Samo nekih od junaka naše rubrike.

Počeci seniorskog nogometa bili su traumatični za Musu. Debitirao je kao 17-godišnjak u Veležu, a Dubrovnik je bio prva stanica u HNL-u. Idućih 14 godina, s iznimkom angažmana u španjolskom Xerezu, Musa je gradio svoju statuu 'kultnog lika HNL-A'.

U počecima karijere je bio ''Rođeni'', a pravu je afirmaciju stekao kod – Rođe. Pokojni Stjepan Spajić stvorio je superjaku momčad sredinom 90-ih u kojoj su uvijek veliki pečat davali igrači Veleža. Od Bake Sliškovića, Jurića, Bazine pa do Muse.

Veznjak odličnog udarca, koji je pokrivao velik dio terena i plijenio nogometnom finoćom, eksplodirao je u famoznoj nikad prežaljenoj sezoni Rijeke 1998/99 u kojoj je kao vezni igrač zabio čak 14 pogodaka. Prijatelj Stanko Bubalo mu se, kako i sam kaže, i dan danas kune da nije bilo nečasnih radnji oko utakmice Rijeka – Osijek.

S Hajdukom izliječio 'riječke rane'

Nakon 'povuci potegni' odnosa na relaciji Rijeka – HNS – Hajduk oko transfera, Musa je završio u Hajduku koji je platio 750 tisuća maraka odštete. Rane je pomalo zaliječio naslovom prvaka s bijelima 2001. kada je titula osvojena u Varaždinu, a na povratku je cijeli Split bio na nogama.

U Španjolskoj je proveo dvije sezone. U drugoligašu Xerezu, no nije dugo mogao bez HNL-a. Stigao je poziv iz Slaven Belupa i ponovno je zaigrao na renomeu jednog od najboljih veznjaka lige. Ostala je upamćena njegova utakmica baš protiv Hajduka za Slaven kada su slavili Farmaceuti. Iako je imao 39 i pol temperaturu, veliki profesionalac Musa je zaigrao i bio jedan od najboljih na terenu.

Još jednom se nakon toga vratio u Hajduk, odradio jako dobru sezonu, no nije bio po guštu Ivana Pudara i ponovno digao sidro iz Hrvatske. Inozemni kruh je još zarađivao u ciparskom AEL Limassolu.

Još uvijek fit i u formi ispunio je još jedan dječački san. Zaigrao je za Zrinjski i osvojio naslov prvaka BIH Premijer lige. Uz loptu je reket bio tu negdje. U njegovom slučaju možda malo i više.

Musa je ovoga proljeća postao najbolji teniski veteran 'Herceg Bosne'. Agassi i De La Pena u jednom! A nedavno se opet dohvatio kopački, nakon teniskih titula čovjek je shvatio da je u formi, u petom desetljeću dovoljno da pomogne Igmanu iz Konjica u misiji ''ostanak u drugoj ligi''.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider