Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kultni likovi HNL-a

Zabio najpoznatiji nepriznati gol: Zenički Benayoun samo te srijede nije bio na štihu

Jedna od prvih asocijacija na Zenicu je Čelik. Iz kluba kršnog imena na pozornicu naših HNL likova zakoračio nam je igrač koji je daleko od ''metra preko leđa'', čak štoviše...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nekako nam je prva slika igrača pristiglog iz zeničkog dijamanta bio onaj izraelski. Yossi Benayoun. Skupili su obojica 50-ak kilograma žive vage s kostobranima. Nadodali bi cinici ''pa Haile Gebresilassie pored njih izgleda kao Jaap Stam'', ali veličina je ionako važna samo kod onih koji se dolje nemaju za što uhvatiti. Admir Hasančić je itekako imao, a kad je njegov najnabildaniji nogometni mišić, mozak, bio u punom pogonu program se nije prebacivao.

Nismo slučajno spomenuli etiopskog maratonskog vladara. Onako kako je on vladao tartan stazom tako je Haso vladao terenom. Kao hologram. ''Sad sam tu sad sam tamo''. Iz Čelika su Rijeci poslana čelična pluća i poseban nogometni dodir. Agić je razbijao, Haso pakirao. Tako je funkcionirala osovina Gračanove Rijeke famozne sezone 1998/99.

Autor najpoznatijeg nepriznatog pogotka

Sezone završene 26. svibnja. 1999. godine. Američka burza je imala crni petak, a Haso i Rijeka crnu srijedu. Momak rođen u Maglaju bio je jedan od najboljih i najvoljenijih igrača Rijeke 90-ih, ali i autor najpoznatijeg nepriznatog pogotka od hrvatske samostalnosti. Giljotinu na trofej ''Rijeka prvak'' pustio je pomoćni sudac Zoran Krečak. Interov gazda Branko Laljak, tada direktor financija u Croatiji, poslao je milijun kuna u osječku svlačionicu. Niti bi Osijek ostao neporažen niti bi Croatia slavila naslov pred čistačicama i rodbinom da Krečak nije dignuo zastavicu i time poništio Hasančićev pogodak.

Hasančić je bio napadač s velikim radijusom kretanja, idealna druga špica. Prepoznao je to Zlatko Kranjčar koji ga je ''upario'' s Olićem u onoj Zagrebovoj šampionskoj sezoni. Olić je tada već u polusezoni postigao 16 pogodaka. Većina ih je išla preko Hase. Tada nadolazeći mladi asovi Franja i Lovrek učili su nogomet od dijamanta s Bilinog Polja. Iako je Zagreb bio njegov najveći trofej u karijeri i dan danas ističe kako to nije ni približno onom što su trebali doživjeti te srijede na punoj Kantridi.

Bizarno, ali jedan podatak nam je ostao u sjećanju. U proljeće 2002. Zagreb i Hajduk su igrali derbi u Kranjčevićevoj. Dosadna utakmica, rastrgana, nezanimljiva. Hajduk je izvukao bod u utakmici bez golova, a razlog je bio jednostavan. Hasančić je u prvih 45 minuta imao jedan dodir s loptom! Ukočilo se Hasu, ukočio se Zagreb. No bila je to jedna od rijetkih lošijih predstava u Zagrebovom dresu.

Zaigrao je i dva put za reprezentaciju, a inozemni kruh probao je u Izraelu. Karijeru je na kraju zaključio u Čeliku i Sarajevu.

Drugi najbolji strijelac Rijeke u HNL-u svih vremena (51 pogodak, iza Ahmada Sharbinija) imao je još jedan rijedak talent. Bio je odličan u kartama. Pričali su mi neke starije kolege kako je Haso znao cijelu momčad osiromašiti u razno raznim kartaškim igrama. Na zelenom stolu kao na zelenom terenu, Haso je, kad je trebalo, imao asa u rukavu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider