Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tako malo im je falilo

Kreće play-off za EURO: Prvi sudar dvije najnesretnije reprezentacije

Utakmicom Norveška - Mađarska u četvrtak u Oslu započinju dodatne kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U petak slijedi prvi ogled Bosne i Hercegovine i Irske, a u subotu su preostale dvije utakmice Ukrajina - Slovenija, te Švedska - Danska. Već u nedjelju je uzvrat u Mađarskoj, u utorak u Dublinu, a posljednje dvojbe oko pitanja putnika na EURO bit će razriješene u utorak, 17. studenog kada su na rasporedu uzvrati u Mariboru i Kopenhagenu.

Mađarsku su samo sekunde dijelile od direktnog plasmana na EP. No, pogodak Selcuka Inana za tursku pobjedu protiv Islanda gurnuo je Mađare u dodatne kvalifikacije, a Turke na EURO.

I Norveška je bila blizu direktnog plasmana. Do 73. minute zadnjeg kola je vodila u Rimu protiv Italije, no Azzurri su u samoj završnici preokrenuli rezultat i na EP gurnuli Hrvatsku, a Norvešku u play-off.

'Crni' mjesec za Norvežane

"Bio je to šok za sve moje igrače. Teško se bilo oporaviti nakon što je Turska u dramatičnoj završnici dobila Island", kazao je mađarski izbornik Bernd Storck.

Norveška i Mađarska su međusobno igrale 18 puta. Mađari su uspješniji s osam pobjeda, dok je norveška vrsta slavila pet puta. I gol razlika je na mađarskoj strani, 38-19. Međutim, posljednji poraz Norveška je u međusobnim susretima doživjela prije 30 godina. I to u kvalifikacijama za SP 1982. godine (1-4). Nakon toga Norvežani su u devet međusobnih susreta upisali pet pobjeda uz četiri remija. Međutim, Norvežanima predstavlja problem podatak kako su u posljednjih 20 godina izgubili svih šest domaćih utakmica igranih u studenom.

"Taj podatak me najmanje raduje. Nadam se kako je došlo vrijeme za prekid te crne serije. Dobro smo se pripremili, dečki su prepuni samopouzdanja i u dobroj formi," kazao je norveški izbornik Per-Mathias Hogmo.

Mađari zadnji put na EP-u prije 43 godine

Njegov kolega na suparničkoj strani Nijemac Storck uvjeren je kako Mađarska može ostvariti pozitivan rezultat u Oslu, a potom prolaz na EP potvrditi pred svojim navijačima.

"Ključ prolaza je u prvoj utakmici. Vjerujem kako smo sposobni ostvariti pozitivan rezultat u Oslu. Norveška ima kvalitetnu momčad sastavljenu od igrača koji igraju u Ligi prvaka i Europskoj ligi. No imamo plan za prolaz na EP", poručio je mađarski izbornik.

Norveška je samo jednom bila sudionik EP-a i to 2000. u Belgiji i Nizozemskoj gdje je osvojila treće mjesto u skupini. Mađari su dva puta bili sudionici europskih prvenstava, no posljednji put davne 1972. godine kada su bili četvrti. Nastupili su i na EP-u 1964. godine osvojivši treće mjesto.

NORVEŠKA - MAĐARSKA

Oslo. Stadion Ullevaal. Sudac: Mark Clattenburg (Engleska)

Vjerojatni sastavi:

NORVEŠKA: Nyland - Elabdellaoui, Forren, Hovland, Hogli - Skjelbred, Johansen, Tettey, Berget - Henriksen - Soderlund.
MAĐARSKA: Kiraly - Leandro, Kadar, Guzmics, Fiola - Elek, Nagy - Dzudzsak, Gera, Nemeth - Nikolić.

PRVE UTAKMICE

Četvrtak, 12. studenog
Norveška - Mađarska

Petak, 13. studenog
Bosna i Hercegovina - Irska

Subota, 14. studenog
Ukrajina - Slovenija
Švedska - Danska

UZVRATI:

Nedjelja, 15. studenog
Mađarska - Norveška

Ponedjeljak, 16. studenog
Irska - Bosna i Hercegovina

Utorak, 17. studenog
Slovenija - Ukrajina
Danska - Švedska

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider