Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sve zbog Brexita

Kraj Premierlige kakvu poznajemo? Revolucionarni prijedlozi Engleza

Posljedice geopolitičke situacije između Velike Britanije i Europske unije odrazit će se i na nogomet.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pregovori Velike Britanije o izlasku iz Europske unije potrajat će, kako stvari stoje, još dugo. Britanci su na referendumu održanom 23. lipnja 2016. godine s tijesnom većinom od 52 posto glasova odlučili da žele izaći iz Europske unije, nakon čega su u Londonu i Bruxellesu započeli mukotrpni pregovori o razlazu kojima se (zasad) ne nazire kraj.

I dok političari igraju svoju "utakmicu", čelnici Engleskog nogometnog saveza (FA) pripremaju se za funkcioniranje u novim okolnostima koje će se uslijediti.

Smanjenje broja stranaca

Tako će veliku promjenu doživjeti Premierliga. Klubovi koji se natječu u najvišem rangu engleskog nogometa moći će imati najviše 12 stranaca, s tim da će se, kad Brexit stupi na snagu, kao stranci tretirati i igrači iz zemalja Europske unije, što trenutno nije slučaj.

Prijedlog je to koji će Engleski nogometni savez ovaj tjedan iznijeti pred 20 premierligaških klubova. Vidjet ćemo hoće li biti opiranja, s obzirom na to da čak 13 klubova trenutno ima više od 12 stranaca (Manchester City ih ima 17, kao i Tottenham, Chelsea i Liverpool po 16, Arsenal 15, Manchester United 14...).

Veći broj engleskih igrača

Ljudi koji vode engleski nogomet ustrajni su u namjeri da Brexit iskoriste za povećanje broja engleskih nogometaša u najjačim klubovima jer je trenutačna situacija posve alarmantna.

Primjerice, u 10. kolu samo je 28 posto igrača koji su bili na travnjaku poniklo u nekom engleskom klubu. Stoga su u Savezu došli na ideju da ubuduće, od 2020. godine nadalje, od 18 igrača koji će konkurirati za svaku utakmicu njih najmanje sedam budu oni koji su se ozbiljnim nogometom počeli baviti u nekom engleskom klubu, odnosno da budu tzv. home-grown (da su između 15. i 21. godine života barem tri sezone proveli u jednom klubu).

Ako to bude usvojeno, značit će to početak nove ere u najglamuroznijoj ligi svijeta.

U nekoj daljnjoj budućnosti profitirati bi trebala i engleska reprezentacija, dok će brojni stranci postati dostupniji klubovima iz ostalih europskih liga koji zbog trenutnog odnosa snaga ne mogu ući s Englezima u utrku za dovođenje skupocjenih pojačanja.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider