Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kartoni, načetost...

Kopić s dosta problema stiže Rijeci koju Hajduk nije dobio više od pet godina

Najzanimljiviji susret 18. kola Hrvatski Telekom Prve lige igra se ove subote u Rijeci.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U sklopu 18. kola HNL-a na Rujevici se ove subote sastaju Rijeka i Hajduk. Novi je to jadranski derbi u kojem su Riječani favoriti protiv Splićana koji ih nisu uspjeli svladati više od pet i pol godina.  Posljednji put Hajduk je Rijeku pobijedio 21. ožujka 2012. s 3:0 na Kantridi, a za pobjedu na svom Poljudu ne znaju od 7. kolovoza 2011.

Hajdukov trener Željko Kopić izražava nadu da bi on mogao biti taj koji će prekinuti crni niz Splićana ogledima s Rijekom, a optimizam temelji na dobroj atmosferi u svlačionici nakon eliminacije Osijeka i prolaska u polufinale Kupa. Inače, Hajduk se iz Osijeka nije vratio u Split već u Zagreb u kojem se priprema za sutrašnji prvenstveni dvoboj na Rujevici.

"Analizirali smo utakmicu i vidjeli da je bilo jako puno dobrih stvari. Sretni smo i zbog taktičkog konteksta, a mislim da smo dobro i kondicijski odradili utakmicu, ali najzadovoljniji smo što se tiče psihološkog faktora koji je bio izuzetno bitan, posebno kod onog rezultata 1:1 gdje smo odreagirali na najpozitivniji mogući način i usmjerili utakmicu u željeni smjer. Što se tiče stanja u momčadi, potrošili smo se na svim razinama, i emocionalno i fizički. Generalni kontekst bila je najviša razina potrošnje, tako da sve činimo da se momčad regenerira na pravi način i da momčad istrči na Rujevici u onom pravom izdanju u kakvom želimo biti u svakoj utakmici", započeo je Kopić na press-konferenciji.

"Zbog kartona nema Borje Lopeza i Ahmeda Saida Saida koji su nam u ove tri utakmice otkako sam ja tu donijeli jako puno toga, ali imamo dovoljan broj igrača i sigurno je da uvijek kad netko izostane, to je prilika za onog drugog da pokaže svoje kvalitete i nametne se na pravi način. Rijeka je igrala dosad na tri fronte, imaju i oni dovoljan fond igrača i nećemo se time baviti ako im netko izostaje", komentirao je trener Hajduka činjenicu da će Riječani nastupiti bez ozlijeđenih Marka Vešovića i Hebera.

"Meni je najvažnije da momčad mentalno raste"

Pet i pol godina Hajduk nije pobijedio Rijeku?

"Zaista se ne bavim time, fokusiran sam isključivo na utakmicu i ne razmišljam ni o kakvim tradicijama ni o zadnjim iskustvima Rijeke i Hajduka. Niti previše razmišljam o tome kako sam ja kao trener prolazio protiv Rijeke. U fokusu su mi naši igrači i momčad, da napravim najoptimalniju moguću ekipu koja će biti u stanju."

Nekoliko tjedana ste u Hajduku, kako biste ocijenili stanje momčadi?

"Naglasio sam već da je reakcija nakon primljenog gola u Osijeku bila ključna. Ne trebamo bježati od toga da nam je ova utakmica bila jako bitna, a tu bih utakmicu povezao s onom utakmicom u Puli. Bez obzira na našu ideju i želju da se domaća utakmica protiv Osijeka na Poljudu dobije, s onim primljenim golom i načinom na koji smo igrali do zadnje sekunde, gdje su momci do zadnje sekunde dali sve od sebe da zabiju i izjednače, ova treća utakmica pokazala je da momčad raste mentalno, što je meni izuzetno bitan pokazatelj. S tog aspekta momčad je napredovala, ali sigurno da smo u jednom dijelu potrošeni jer je ova utakmica protiv Osijeka ostavila traga. Imamo još jedan dan, nešto više od 24 sata do početka utakmice i napravit ćemo sve da budemo optimalni."

Uvjeti u Zagrebellu nisu neki, kiša je natopila teren na kojem treniraju.

"Nama sad i nije od nekog posebnog značenja teren, najbitnije je da sa što više svježine dočekamo sutrašnju utakmicu. Na Rujevici će biti dobar teren, taj travnjak je u dobrom stanju."

"Premalo je vremena za neke veće promjene"

Kakvu Rijeku Kopić očekuje?

"Odigrali su veliki broj utakmica protiv zahtjevnih protivnika, pa sigurno dođe do određene potrošnje, ali ovaj tjedan, za razliku od nas, nisu imali utakmicu. Očekujem Rijeku kakva je i inače na domaćem terenu, s jako puno intenziteta, energije, kvalitetne duel igre u fazi obrane i brzim protokom lopte u fazi napada, to je ono što ih je činilo dobrim, što je na naplatu došlo na pravi način u prošloj sezoni."

Kako će se Hajduk suprotstaviti Rijeci?

"Kad donosimo takvu procjenu, činimo sve da momčad ima stabilnost jer teško je sad tražiti nove mehanizme u igri. Premalo je vremena. Ova igrača je bila, možemo reći kodirana na drugačiji način, s Futacsem na centralnom napadaču i Vlašićem u igri, dosta je bilo usmjereno na njih. Naravno da sad treba tražiti neke nove stvari koje nekad funkcioniraju nekad malo bolje, nekad malo lošije, to je sve razumljivo. Ovisimo i o stanju igrača, imamo njih nekoliko pod upitnikom. Bez prave energije i taktičke discipline, bez zadržavanja posjeda jako je teško igrati na Rujevici i očekivati bilo što."

"Dva kartonirana i nekoliko igrača pod upitnikom"

Koji su to igrači pod upitnikom?

"Nisu to ozljede već nekoliko igrača osjeća određene posljedice. Vidjet ćemo sve do sutra."

Koliko će vam vremena trebati da uspostavite svoj stil igre?

"Prije svega, ja nikad ne volim govoriti na način da je prije sve bilo dobro ili sve bilo loše. Svatko ima svoje ideje, način na koji želi da ti ekipa igra i što da bude osobna karta te ekipe. Prekratak je period otkako sam došao da bih ja težio nekim velikim promjenama. Pokušavam naći najbolje pozicije igračima unutar sustava. Hoću da se protekom vremena to vidi i da izgleda sve bolje i bolje."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider