Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Analiza Saše Lugonjića

Klubovi u vlasništvu privatnika - sve rašireniji trend od pojave Abramoviča

Prodaja Milana označila je prelazak trećeg talijanskog velikana u strano vlasništvo.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kako Kinezi od prošle godine vladaju i Interom, neki su, nakon kineske kupnje Milana, kultni derbi "Della della Madonnina" već u šali preimenovali u "Derbi della Kina". Roma je od 2011. u američkim rukama.

Od klubova Serie A u većinskom stranom vlasništvu još su Palermo i Bologna.

Trend raširene kupovine nogometnih klubova od bogataša diljem svijeta počeo je dolaskom Romana Abramoviča u Chelsea. Ruski oligarh klub sa Stamford Bridgea kupio je 2003., a brojni su premierligaški klubovi slijedili taj put.

Rus pokrenuo lavinu

Manchester United još 2005. kupio je Malcolm Glazer, a tri godine kasnije Manchester City je završio u rukama emiratskog šeika Mansoura. John William Henry od 2010. je vlasnik Liverpoola, a Redsi su i prije toga već bili u američkom vlasništvu. Amerikanac je i većinski vlasnik Arsenala.

Uz petoro velikana, u većinskom stranom vlasništvu još je sedam engleskih klubova. Bournemouth kontroliraju Rusi, Leicester Tajlanđani, Southampton Švicarci, Sunderland i Swansea Amerikanci, Watford Talijani, te West Bromwich Kinezi.

U francuskom prvenstvu vodeći dvojac juri na pogon stranog kapitala. Monaco ruskog, a Paris Saint Germain katarskog. Da je to put do uspjeha nadaju se i u Marseilleu, koji je od lani u američkom vlasništvu.

Od 20 klubova Primere četiri su kupili stranci. Redom, Valenciju, Malagu, Granadu i Espanyol.

Specifičan slučaj u Njemačkoj

Što se Bundeslige tiče, tu je vrlo specifična situacija. U Njemačkoj članovi kluba imaju zajamčenu većinu prilikom odlučivanja. No, ipak posljednjih godina pojavila se jedna iznimka. Austrijska kompanija Red Bull 2009. kupila je licencu jednog petoligaša i klub pod imenom RB Leipzig dovela do elite. Ovaj slučaj dosta je složen i zahtijevao bi posebnu analizu, no činjenica je da kapital Dietricha Mateschitza stoji iza drugoplasirane momčadi Bundeslige.

I za kraj pogledajmo kakva je situacija kod nas. Tri kluba u HNL-u u stranom su vlasništvu. Najduže, već pet godina, Rijeka. Većinski vlasnik Osijeka od prošle je godine bliski prijatelj Viktora Orbana - Lorinc Meszaros, dok je Istra 1961 u rukama Amerikanca Michaela Glovera.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider