Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dobitna kombinacija

VIDEO: Klub iz Slovačke, navijači Mađari, a glavne face - Hrvati

Dunajska Streda, slovački gradić uz mađarsku granicu. Mirno, čak i izrazito premirno mjesto od dvadesetak tisuća stanovnika koje je cijeli dan u nekom polusnu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Posebnost je DAC. Nogometni klub koji je ne samo simbol grada, nego i kompletne mađarske manjine u Slovačkoj. A čovjek koji od njega želi učiniti slovačkog velikana je uspješni naftaš, Oscar Vilagi.

"To je moja odgovornost prema ovoj zajednici. Ja imam mogućnost financijski ulagati u klub i napraviti ga boljim. I ja to radim jer je ljudima koji me okružuju, koji ovdje žive, to važno'', kaže Oscar Vilagi, vlasnik kluba.

"Klub je najvažnija stvar u ovom gradu. Svi su ludi za njim, a i važno je što je to klub za koji navijaju svi koji se osjećaju Mađarima. Puno Mađara živi ovdje, a DAC je jedini baš mađarski klub u Slovačkoj", dodaje sin vlasnika Balint Vilagi.

Asanović ima težak zadatak

Prvi potez koji je Vilagi povukao jest angažman Aljoše Asanovića. Proslavljeni reprezentativac iz generacije originalnih vatrenih postao je tehnički direktor ili u praksi glavni čovjek za preobražaj DAC-a u moderni europski klub.

„Mali klub, ali s velikim ambicijama. Imamo gazdu koji je jako zainteresiran i ambiciozan za projekt da ovaj klub uspije i vidjet ćemo kako će to ići'', rekao nam je Aljoša Asanović.

Klub je u zimskoj stanci promijenio trenera. Tražili su nekog tko razumije slavensku dušu, ali ima njemački mentalitet i stil rada. I izbor je pao na još jednog bivšeg hrvatskog reprezentativca - Tomislava Marića.

„Ja sam rođen u Njemačkoj i ja ne poznajem drugačiji način rada nego taj. Ali to ne znači da se mene moraju plašiti u slučaju pogreške. Nije tako, nego kad se radi radi se, a kad je opušteno onda je opušteno'', kaže još jedan Hrvat u klubu, trener i bivši nogometaš Tomislav Marić.

Klub se kroatizirao i na terenu. Za bivšeg Hajdukovca Marina Ljubičića, ovo je novi početak, nakon što je rat prekinuo njegov zadnji angažman.

„Igrao sam tri godine na Krimu u Tavriji iz Simferopolja, imao sam ugovor još dvije godine. Ali onda je došao rat i tu sam priču zatvorio. A otvorio novu u Dunajskoj Stredi, nadam se da će biti dobro'', kaže Ljubičić.

Koncentracija samo na nogomet

Najdulje iskustvo u Dunajskoj Stredi ima Darijo Krišto. On je tu već godinu dana, pa je najpozvaniji ocijeniti kako se živi u uspavanom gradiću.

„Nije baš da je New York, ali blizu je i Bratislava i Beč i Gyor, pa se može otići tamo kada se ima slobodnog vremena. Ovdje je mirno, i pomalo dosadno, ali možemo se skroz koncentrirati na nogomet.“

Glavni klupski playmaker trebao bi biti Mostarac Ivan Sesar, povremeni BiH reprezentativac. Ima li popusta kod trenera - zemljaka?

„Tomislav Marić je Hercegovac, ali je rođen u Njemačkoj. Tamo je i igrao i nema on ništa naše (smijeh), nego je sve okrenuo na taj njemački način rada. Ali, meni se to sviđa.

Starosjedioci u klubu kažu da će im "balkanski paket", kako ga zovu, bitno pomoći u ostvarivanju ciljeva.

Kapetan hvali hrvatske kolege

"Novi igrači koji su došli u momčad, Ivan i Marin i Dario koji je bio tu, brzo su se prilagodili jer su odlični igrači. Vrlo su dobri tehničari i od njih puno očekujemo'', kaže kapetan Peter Majernik.

"Novi igrači imaju svoju kvalitetu. Očito je da su s Balkana jer su temperamentni, tehnički sjajni i nadam se da će nam pomoći i da ćemo napredovati'', tvrdi Akos Szarka.

Trenutačno je klupska infrastruktura iz nekog prošlog vremena, pomalo derutna. Ali, planirane su velike investicije.

"Dvije su investicije. Jedna je Akademija. To je vrlo važno da postoji centar nogometnog znanja u klubu. Tu će biti i tereni za trening, rehabilitacijski centar i sve da se igrači osjećaju kod kuće. Druga stvar je novi stadion na kojem ćemo igrati utakmice'', obećava vlasnik.

Na utakmici smo vidjeli s koliko žara navijači podržavaju DAC. Glasni su, ali i pristojni. No, neke su stvari zanimljive i unikatne. Na početku publika pjeva mađarsku himnu, službeni spiker više govori na mađarskom nego na slovačkom jeziku... To je ovdje uobičajeno, ionako svugdje u gradu vlada dvojezičnost.

Ostavili smo hrvatsku koloniju malo poljuljana raspoloženja jer na startu proljeća nisu pobijedili Zlate Moravce, a k tomu su u zadnjoj minuti i promašili jedanaesterac. Lica su bila malo tmurna, ali valjda će uskoro biti bolje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider