Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
U Berlinu je blistao

Ključ za pobjedu Hrvatske: 'Raketa' opet gazi Pirla i potapa Italiju

Hrvatska i Italija večeras će na Poljudu osmi puta odmjeriti snage od neovisnosti "Lijepe naše"...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Italija još nikada nije pobijedila Hrvatsku, koja je u međusobnim ogledima slavila u tri navrata, a četiri puta bilo je neriješeno.
„Azzurri“ se vraćaju na Poljud nakon 20 godina. Te 1995. bila je to prva natjecateljska utakmica između stare i novorođene nogometne sile. Kao i večeras utakmica se igrala u okviru kvalifikacija za Europskog prvenstvo. Tada za Euro u Engleskoj, a sada u Francuskoj.

U fantastičnoj atmosferi Poljuda završilo je miroljubivih 1:1, što je bilo sasvim dostatno da se obje reprezentacije plasiraju na Euro, Hrvatska kao prva u skupini, Italija kao druga. Dvadeset godina kasnije Hrvatska je opet prva u skupini s 13 bodova, a Italija druga s dva boda manje, no ovaj put neće biti sjajne atmosfere koja će se pamtiti za sva vremena. Kao što je poznato, zbog UEFA-ine kazne utakmica se igra bez gledatelja.

U prvom ogledu u studenom prošle godine bilo je 1:1. Utakmica se igrala u Milanu, na slavnoj Meazzi, a prema općim ocjenama Hrvatska je bila bolja momčad i bila je bliža pobjedi. Dugo vremena Talijane nitko nije tako nadigrao na njihovom terenu. Na toj utakmici počeli su problemi s ozljedama za Luku Modrića, koji večeras neće biti u sastavu Nike Kovača. Nema ni Vedrana Ćorluke, izdržava suspenziju, dok su Dejan Lovren i Tin Jedvaj ozlijeđeni.

Problemi nisu zaobišli ni Antonia Contea kojem također nedostaje nekoliko igrača: Zaza, Barzagli, Verratti, Cheillini, Eder, De Rossi, Criscito i Poli. Svi su ozlijeđeni. Kovačev udarni sastav se nazire i trebao bi ovako izgledati (4-2-3-1): Subašić – Srna, Schildenfeld, Vida, Pranjić – Rakitić, Brozović – Olić, Kovačić, Perišić – Mandžukić. Talijani bi mogli istrčati u sljedećoj postavi: Buffon – De Silvestri, Bonucci, Astori, Darmian – Soriano, Pirlo, Marchisio – Candreva, Pelle, El Sharaawy.

Izbivanjem s travnjaka Modrića glavnu riječ u hrvatskoj momčadi trebao bi imati Rakitić. Novopečeni prvak Europe odigrao je odličnu utakmicu u subotnjem finalu Lige prvaka protiv Juventusa, čiji igrači u normalnim okolnostima čine okosnicu talijanske reprezentacije, no zbog silnih ozljeda u udarnoj momčadi ovaj put igrat će samo trojica. Rakitić je u Berlinu zasjenio glavnu vedetu Juvea i Italije, iskusnog Andrea Pirlu. Doduše, Rakitić je imao ponešto drugačiju ulogu u Berlinu nego što će je imati večeras na Poljudu, gdje se očekuje njegova veća uloga u kreaciji igre. U tomu će mu morati pomoći ponajviše Mateo Kovačić, a potom i Marcelo Brozović. Ako Rakitić još jednom nadigra Pirla, Hrvatska će biti bliža pobjedi.

Talijani mudro prepuštaju ulogu laganog favorita Hrvatskoj. Kada se pogledaju sastavi obaju momčadi te s obzirom na viđeno u Milanu, čini se da je Hrvatska doista kvalitetnija od Italije.

No, Talijani su majstori taktike i nikad ih ne treba otpisivati. Njima bi zasigurno odgovarao remi, a ni Hrvatskoj jedan bod ne bi bio loš ulov. Talijani kod kuće čekaju Norvešku i u toj će utakmici rješavati definitivni odlazak na Euro, u prvoj utakmici su slavili u Norveškoj, dok Hrvatsku tek očekuje dvostruki program s Norvežanima. Kad se sve uzme u obzir, teško da Norvežani mogu pomrsiti račune Hrvatskoj i Italiji.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider