Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Kraljevi' nervozni

Ključ utrke Reala i Barce: Neymar 'razvaljuje' Balea

U „klasnoj“ raspodjeli dvaju najvećih rivala odmah iza Messija i Ronalda su Neymar i Gareth Bale.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

I vrapci na grani znaju da su Lionel Messi i Cristiano Ronaldo najveće zvijezde i glavni igrači Barcelone i Real Madrida.  U „klasnoj“ raspodjeli dvaju najvećih rivala odmah iza Messija i Ronalda su Neymar i Gareth Bale. Njih dvojica vode svoje momčadi kada nema glavnih perjanica. Ako se složimo, a vjerujemo da se neki neće složiti, kako su Messi i Ronaldo često učinkom tu negdje, mnogi su mišljenja kako ključ utrke između Barce i Reala leži u rukama Brazilca i Velšanina.

Bale je u debitantskoj sezoni u dresu Reala odigrao možda i odlučujuću ulogu u momčadi „kraljevskog kluba“, dok Neymar nije bio na tako visokoj razini. Rezultat - Real je osvojio Ligu prvaka, a Barcelona ništa. U toj sezoni Bale je postigao 15 golova i dodao još 12 asistencija u Primeri te 6 golova u 12 utakmica Lige prvaka, dok je Neymar u prvenstvu zabio 9 golova i upisao 8 asistencija, a u Ligi prvaka postigao je 4 gola u deset utakmica.

Neymar eksplodirao, Bale implodirao

Bale je i u najvažnijoj utakmici, u finalu Lige prvaka protiv Atletica postigao drugi pogodak kod rezultata 1:1 i time je prelomio utakmicu na stranu „kraljeva“. No, sljedeće sezone sve se okrenulo. Neymar je eksplodirao, a Bale implodirao. Barcelona je osvojila trostruku krunu, a Real je dobio „figu“. Brazilac je zabio ukupno 39 golova, 22 u prvenstvu, 10 u Ligi prvaka i 7 u Kupu kralja, a Bale samo 17.

U ovim podacima leži objašnjenje Barcelonina uspjeha u prošloj sezoni. Messi je imao više nego snažnu potporu, dok Ronaldo očito nije, iako se mora reći da Argentinac više utječe na igru svoje momčadi, razigrava suigrače i čini ih boljim nego što jesu, dok je Portugalac uglavnom okrenut samom sebi i svojoj statistici.

Kako god, Neymar je i ove sezone krenuo sličnim, ako ne već uspješnijim putem. Prvi je strijelac lige sa osam golova, dodao je i jednu asistenciju te je u odsustvu ozlijeđenog Messija pravi vođa svoje momčadi, dok je Bale na novoj poziciji, odmah iza leđa najisturenijeg napadača, upisao dva gola i tri asistencije te još uvijek nije na razini kakvu od njega očekuju u Realu.

Nervozni Perez

Ako Neymar nastavi igrati u formi kakvu prikazuje u posljednje vrijeme, a Bale ne podigne svoju, ishod bi na kraju sezone mogao biti sličan kao prošle, trijumfalan za Barcelonu i katastrofalan za Real. Svjestan je toga i Rafael Benitez koji na sve moguće načine pokušava podići Velšanina. Za sada je u tome samo djelomično uspio. Bale ne igra loše, ali nije to to. Još kada ni Ronaldo nije u bajnoj formi, onda je jasno zbog čega su na Santiago Bernabeuu zabrinuti i zbog čega Florentino Perez sjedi u predsjedničkoj loži s kamenim izrazom lica i nervozno vrti glavom.

Jasno je kao da dan da Perez nije zadovoljan igrom Reala. Svoju sudbinu stavio je u ruke Beniteza i vjerojatno se pita je li pogriješio? Jer, ako Real i ove sezone ostane praznih ruku, bijele maramice mogle bi se zavijoriti na Bernabeuu, a onda bi uz trenera put izlaznih vrata mogao krenuti i predsjednik.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider