Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Klađenje: Kako se namještaju utakmice

Nijemci su pokrenuli lavinu, žrtve će pasti diljem Europe, uključujući i Hrvatsku. U prvom planu su 'igrači varalice'...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

I dok se kod nas glasine, priče, šaptanja o namještanju utakmica u HNL-u nakon nekog vremena zaborave i gurnu pod tepih, u Njemačkoj nemaju milosti prema prevarantima. Istina, USKOK je istraživao neke utakmice, poput one Zadra i Šibenika, no zaključeno je kako ništa nije bilo nepravilno na toj utakmici.

>> Uhićen i treći Hrvat: Lige poput HNL-a atraktivne kriminalu

>> Namještanje HNL-a: Srebrić hitno u Uefu, Marković u šoku

Kladionice su donijele novu vrstu prevara. Velik novac se da jednom igraču neke momčadi koji jednog ili više svojih kolega plati da, primjerice, zakažu u obrani

Nijemci su pak 'razvalili' pola Europe. UEFA je na razgovor u Nyon pozvala predstavnike saveza više zemalja, uključujući nas i susjedne Slovence. Morat će HNS ovaj put napokon otvoriti oči i početi rješavati probleme u domaćem nogometu, jer sada više ne mogu zatvarati oči i brati plodove uspješnih igara reprezentacije.

Hrvatski ljubitelji nogometa gotovo jednoglasnu smatraju kako namještanja ima, razlika je jedino što neki misle kako ih ima puno više, dok drugi kažu kako ih nema baš toliko koliko se priča. Odustajanje Udruge prvoligaša od izravnih prijenosa i kamera sumnje će još više povećati, jer tko će ih tek sada kontrolirati. Korak je to nazad u regularnosti HNL-a.

I dok su se prije namještanja događala u dogovoru klubova, kao primjerice zamjene 'tri za tri' (mi pobijedimo vas, a vi nas) ili prilikom spašavanja od 2. lige, danas je situacija drukčija. Kladionice su donijele novu vrstu prevara. Velik novac se da jednom igraču neke momčadi koji jednog ili više svojih kolega plati da, primjerice, zakažu u obrani. Suparnički klub ne mora ni znati da će (pre)lako doći do visoke pobjede, jer je u drugom dijelu svijeta odigran listić na tri ili više razlike.

Čak ni u samom klubu osim 'igrača varalica', ne moraju znati ništa o namještanju. No, nisu svi slijepci pa da ne vide 'skamenjene' obrane, a kada se sazna da je netko na lošu izvedbu te obrane uplatio velik novac stvar je poprilično jasna.

Tako je javnost zasad upoznata s nekoliko sumnjivih utakmica u Europi, a ima ih na stotine. Nama najzanimljivija je ona Zadar – Hajduk 0:3 iz travnja ove godine, a ostale su u drugim ligama u Švicarskoj, Belgiji i Turskoj. Na svima su bile velike uplate na određenu razliku pogodaka, a radi se o ligama gdje igrači ne zarađuju puno.

U nedjelju je pak uhićen predsjednik talijanskog trećeligaša Potenze Calcio, Giuseppe Postiglione, kao i osmorica drugih menadžera momčadi te članova podzemlja, izvještavaju talijanski mediji. Sumnja se da su se svi uhićeni kriminalno udruživali da bi organizirali ilegalno klađenje i manipulirali rezultatima utakmica. Radi se o jednom, zasad nepoznatom, ogledu Serije B u sezoni 2007/2008, te o sedam utakmica Serije C u sezoni 2008/2009.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider