Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Spektakl na Camp Nouu

Katalonci i Baski ovog vikenda šalju poruku Madridu

Bit će zanimljivo ovog vikenda u 3. kolu španjolske nogometne lige…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što je u prva dva kola jedino Barcelona upisala dvije pobjede, Primera se nastavlja s velikim gradskim derbijem Real - Atletico. Nakon 3. kola netko će biti u problemima, jer oba madridska kluba već su kiksala na startu sezone. Remi bi pak donio probleme za oboje i veći zaostatak za Barcom…

No, ni Katalonci neće imati lagan posao. Za maksimalan učinak u prva tri kola morat će slaviti na Camp Nouu protiv Athletic Bilbaa. Ova utakmica dolazi dva dana nakon Diade - Dana Katalonije koji se slavi 11. rujna i bit će prigodno obilježen u subotu.

Naime, u tijeku je velika kampanja za nezavisnost Katalonije, a Barcelona je jedan od simbola težnje katalonskog naroda da napokon dobiju svoju državu. Klub se nije javno izjasnio o referendumu, no kao da je i morao. Protiv Athletic Bilbaa Barca neće istrčati u svom tradicionalnom crveno-plavom dresu, već rezervnom koji je zadnjih godina u boji katalonske zastave – Senyere.

Jasna je to poruka 'ponosa Katalonije' Madridu u kojem nešto kasnije igraju omraženi im Real i Atletico. Bit će to nogometni praznik težnji za neovisnošću, jer će Athletic također istrčati u bojama Baskije. Zeleni dres, bijele gaćice i crvene čarape simbolirat će legendarnu baskijsku zastavu – Ikurriñu.

Barca i Athletic uvijek su za Katalonce i Baske bili više od klubova, politički simboli bitke za neovisnost od španjolske krune. U njihovim slučajevima politiku i nogomet nemoguće je odvojiti…


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider