Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
U 'finom' društvu

Teško za povjerovati u što se uvalio: Napadač Reala u velikim problemima

Napadač Real Madrida Karim Benzema optužen je za sudjelovanje u ucjenjivanju i obuhvaćen istragom u slučaju pranja novca za narko-trgovce.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Izbornik “galskih pijetlova” jedan je od najvećih nogometnih srećkovića. Defenzivni vezni ponikao u Nantesu skoro je cijelu karijeru proveo u vrhunskim momčadima, ovjenčao se najvrednijim trofejima i nametnuo se kao kapetan, iako njegova igračka vještina ni u jednom trenutku nije bila presudna.

Didier Deschamps (47) odigrao je 103 utakmice za Francusku, podigavši kao kapetan pobjedničke trofeje za SP 1998. i Euro 2000. S Marseilleom je osvojio Ligu prvaka i dva francuska prvenstva (plus jedno poništeno zbog namještanja), s Juventusom Ligu prvaka, tri “scudetta” i niz drugih trofeja, a s Chelseajem FA Kup. Čak je i s Valencijom izborio finale Lige prvaka 2001., u svojoj završnoj sezoni! Kao trener je s Monacom dohvatio Liga kup 2003. i finale LP-a 2004., vratio kažnjeni Juventus u Serie A 2007. pa s Marseilleom osvojio prvenstvo 2010. i još pet pokala.

Za EP mu treba doza sreće

Na predstojećem će mu Euru trebati poveća doza sportske sreće koja ga je dosad pratila da bi ostvario cilj koji francuska javnost postavlja: europsko zlato! A na putu do tog cilja prepreku mu je postavio jedan od njegovih ključnih igrača – Karim Benzema.

Izvrsni Realov centarfor, Modrićev i Kovačićev suigrač, optužen je za sudjelovanje u ucjenjivanju i obuhvaćen istragom u slučaju pranja novca za narko-trgovce.

Prema dnevniku Libération, istraga je počela 17. rujna 2015. pri Višem sudu u Parizu nakon što je Benzema spomenut u prisluškivanim razgovorima trgovaca drogama. Pravosuđe je usmjereno na tvrtku BH Events čiji je Benzema većinski dioničar, a koja je po nerealno visokoj cijeni kupila, a potom jeftino prodala luksuzan restoran u Parizu uz Elizejske poljane. Istražitelji vjeruju da je kupnja tog restorana po nerealno visokoj cijeni poslužila kriminalcima da “operu” više milijuna eura od prodaje droge. Još zanimljivije, u bandi narkotrgovaca navodno sudjeluju i osobe iz Benzemina okruženja, tvrdi Libération. Igrač zasad nije osumnjičen nego se pojavio pred sucem kao svjedok, pojasnio je njegov odvjetnik Éric Dupond-Moretti.

Veći je problem za Benzemu – i Francusku – predstojeće suđenje 28-godišnjem napadaču zbog navodnog sudjelovanja u “slučaju Valbuena”. Deschamps ga nije pozvao za prijateljske utakmice protiv Nizozemske i Rusije pa se njegov nastup na Euru čini neizvjesnim. Optužba zvuči apsurdno: Benzemu se tereti da je sudjelovao u ucjenjivanju reprezentativnog suigrača Mathieua Valbuene zbog videosnimke koja prikazuje njega i njegovu suprugu u intimnom zagrljaju.

Skandal je izbio prošle jeseni kad je Valbuena prijavio pokušaj ucjene sudu u Versaillesu kraj Pariza zbog videa koji prikazuje njega i suprugu u sceni seksa.

Rekao je da su ga tijekom rujanskog okupljanja reprezentacije nazvali neznanci rekavši da su se domogli njegova starog mobitela na kojemu je bila spremljena sporna snimka, tražeći 150.000 eura da je ne objave. Policija je prvo uhitila bivšeg nogometaša Marseillea i Liverpoola, Djibrila Cisséa, misleći da on stoji iza ucjene, no istog ga je dana pustila bez optužbe. Valbuena je oslobodio Cissea svake krivnje, naznačivši da ga je ovaj samo prijateljski upozorio na postojanje snimke.

“Tužan nesporazum”

Benzema se suigraču obratio poslije, rekavši da mu je prijatelj Karim Zenati javio da “neki ljudi” imaju vrući video s Valbuenom i suprugom. Rekao mu je da su ti ljudi “opasni nasilnici” i predložio mu da se nađe sa Zenatijom da bi “riješio problem”. Valbuena je to odmah dojavio policiji, koja je Benzemu počela prisluškivati. Idućeg je dana uhvatila razgovor između Benzeme i Zenatija, u kojemu se realovac požalio da “Valbuena ne shvaća stvar dovoljno ozbiljno”, sasuvši na suigračev račun salvu uvreda.

Na temelju snimke, policija je privela istražnom sucu Benzemu, Zenatiju i još dvojicu. Nogometaš je sucu priznao da je razgovarao s Valbuenom i ponudio mu “posredovanje” da bi mu pomogao, a ne da bi se osobno okoristio. Benzemina tvrdnja da je “sve tužan nesporazum” nije uvjerila istražnog suca, koji je njega i ostalu trojicu optužio za pokušaj ucjene.

Kad su mediji objavili priču, Benzema je nazvao Valbuenu i zamolio ga da demantira njegovu umiješanost.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider