Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sitna, ali bitna odluka

Kako je UEFA "pomogla" klubu iz Luksemburga: Najveće iznenađenje cijele Europe

Dok Hrvatska ove sezone neće imati predstavnika u Europskoj ligi, luksemburški predstavnik je ponovno unutra.

Galerija Dudelange slavi pogodak Milanu na San Siru (Foto: AFP) Dudelange (Foto: AFP) Europska liga (Foto: AFP) Slavlje igrača Dudelangea (Foto: AFP)

Kvalifikacijski filter je odradio svoje i poznato je svih 48 klubova koji će ove sezone igrati u skupinama Europske lige.

U tom društvu su četiri kluba (LASK Linz, Oleksandriya, Wolfsberger AC, Wolverhampton) koja će po prvi put nastupiti u skupinama, ali plasman nikog od njih ne predstavlja toliko iznenađenje kao Dudelange.

Klub iz Luksemburga drugu sezonu zaredom će igrati u Europskoj ligi i to je zapravo prvorazredna senzacija, bez obzira što su zbog UEFA-ine odluke da ponešto izmijeni format kvalifikacija imali manje težak zadatak no što bi to bio slučaj da su morali igrati redovnim putem.

Iskoristili ponuđeno

Radi se o tome da je krovna europska organizacija odlučila zaoštriti konkurenciju u Europskoj ligi na način da su od 2018. godine uveli da prvaci koji ispadnu u kvalifikacijama za Ligu prvaka sezonu nastavljaju u posebnom dijelu kvalifikacija za Europsku ligu, u kojem mogu igrati samo protiv drugih prethodno eliminiranih prvaka.

Naravno, ne želimo ovime umanjiti uspjeh Dudelangea već samo istaknuti kako su Luksemburžani uzeli ono što im se ponudilo.

Ispali od Maltežana pa napravili lijep niz

U prvom pretkolu Lige prvaka ovog ljeta ispali su Vallette, prvaka Malte, na broj pogodaka u gostima (u Luksemburgu je bilo 2:2, na Malti 1:1), poslije čega su euro-sezonu nastavili u drugom pretkolu Europske lige u dijelu ždrijeba za prvake.

Tu su eliminirali Škendiju, prvaka Makedonije, zatim u trećem pretkolu i estonski Nomme Kalju, da bi u dva dramatična play-off sraza s prvakom Armenije (Ararat-Armenia) prošli u skupinu boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Službeno, Dudelange je profesionalni nogometni klub, nisu amateri, a njihova tržišna vrijednost sugerira o kako skromnoj družini se radi. Transfermarkt ih procjenjuje na tek četiri milijuna eura.

Svaki bod u skupini će biti premija

Imena su to koja široj nogometnoj javnosti nisu poznata. Charles Morren, 27-godišnji belgijski zadnji vezni je najvrijedniji s 300.000 eura, slijedi Daniel Sinani, 22-godišnje krilo, igrač koji je rođen u Beogradu i ima dvojno državljanstvo te već neko vrijeme redovito nastupa za reprezentaciju Luksemburga.

Dudelange je prošle sezone izvukao, za parametre Europske lige, superatraktivnu skupinu s Milanom, Olympiakosom i Betisom i tu je osvojio jedan bod u šest utakmica. Što se ove sezone tiče, oni su svoje napravili sa samim ulaskom i također će im svaki bod biti premija.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider