Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
A bili su prvaci Europe...

Kakav bi to tandem bio: Dvije ikone Premierlige u spašavanju slavnog kluba

Jedan je već neko vrijeme u trenerskim vodama, a čini se kako se i drugi sprema krenuti tim putem.

Thierry Henry i John Terry (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Prošlotjedni domaći remi (3:3 s Preston North Endom) presudio je Steveu Bruceu i dobio je otkaz na klupi Aston Ville.

Kada je u listopadu 2016. Bruce angažiran kao nasljednik Roberta Di Mattea, pred njega je kao ultimativni cilj postavljen povratak u Premierligu, iz koje je klub iz Birminghama ispao u sezoni 2015./2016.

Razočaravajući start pod vodstvom Di Mattea Bruce nije uspio ispraviti i završili su na 13. mjestu. Čelnici kluba odlučili su mu dati još jednu priliku i on je u prošloj sezoni napravio pomak, završivši nakon 46 kola na četvrtom mjestu, da bi u finalu play-offa na Wembleyju izgubio od Fulhama.

Bruce potrošio sve kredite

Poslije tog poraza nisu ga željeli smijeniti, bili su uvjereni da je ova sezona ona u kojoj će ih Bruce vratiti u najviši rang. Ali umjesto toga, dogodio se teški potop.

Aston Villa je trenutno 15. na ljestvici, sa samo tri pobjede u 12 kola (uz šest remija i tri poraza). Championship je liga u kojoj se ukupno igra 46 kola, ali kola su nezaustavljivo krenula nizbrdo i Bruce je to platio otkazom.

Krenula je nakon toga hitna potraga za novim menadžerom, spominjala su se razna imena, poput dugogodišnjeg Mourinhovog pomoćnika Ruija Farije, aktualnog trenera Celtica (i nekoć Liverpoola) Brendana Rodgersa, zatim Paula Fonsece koji već neko vrijeme vodi Šahtar i mnogih drugih.

No, u međuvremenu, iskristaliziralo se ime prvog favorita. To je Thierry Henry. Legendarni Francuz, najbolji strijelac u povijesti Arsenala, posljednje dvije godine je pomoćnik Roberta Martineza u reprezentaciji Belgije koja je osvojila brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Thierry Henry i John Terry (Foto: AFP) Thierry Henry i John Terry (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Henry je u nekoliko navrata izjavljivao kako se želi baviti trenerskim poslom samostalno, ovog ljeta je već dobio ponudu Bordeauxa, ali je to odbio zbog neslaganja s klupskim čelnicima oko klupske vizije.

Sad o njemu vrlo ozbiljno razmišljaju na Villa Parku, i to u kombinaciji u kojoj bi mu pomoćnik bio John Terry. Nekadašnji kapetan engleske reprezentacije prije godinu dana je došao u Aston Villu pomoći klubu u nastojanjima da se vrati u Premierligu. Nisu uspjeli, a Terry je nakon isteka ugovora tražio novi klub kojeg nije pronašao i jučer je objavio kako završava igračku karijeru.

Slavna prošlost i tmurna sadašnjost

Henry i Terry, to je trenerski tandem koji bi u neku bolju budućnost trebao odvesti slavni engleski klub. Jer Villa je baš to - sa svojih sedam naslova prvaka, sedam FA kupova, pet Liga kupova i titulom prvaka Europe iz 1982. godine.

Uz sve to su čak 10 puta završili kao drugoplasirani u najvišem rangu i peti su na vječnoj ljestvici, iza Manchester Uniteda, Liverpoola, Arsenala i Evertona, a ispred Sunderlanda, Chelseaja i Manchester Cityja.

Ti dani su prošlost, a sadašnjost je takva da su trenutno bliže ispadanju među trećeligaše nego povratku u Premierligu.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider