Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Samo jedan Hrvat

Kad se nogometni savez uključi u spašavanje lige: Kako su Kinezi (prisilno) "povukli ručnu"...

Ovog vikenda počinje novo izdanje lige čiji se prijelazni rokovi prate s posebnom pozornošću.

Galerija Guangzhou Evergrande slavi naslov prvaka Kine (Foto: AFP) Javier Mascherano nakon osam godina napustio je Barcelonu (Foto: AFP) Anthony Modeste (Foto: AFP)

Otkako su prije nekoliko godina kineski klubovi počeli nuditi i plaćati "luđačke" cifre za europske i južnoameričke zvijezde, tamošnja Super Liga izazvala je pravi potres na nogometnom tržištu.

Odštete kakve su plaćali i godišnje plaće koje su nudili i onim igračima koji su daleko od vrhunskih, povećali su zanimanje za kinesko nogometno prvenstvo. Odnosno, možda je preciznije reći, za prijelazni rok uoči početka svakog izdanja Super Lige jer svi smo sa zanimanjem pratili kakva bi nova ponuda mogla sletjeti nakon što su za astronomske iznose na Daleki Istok pristigli Oscar, Carlos Tevez, Axel Witsel i mnogi drugi.

U netom završenom prijelaznom roku nije bilo takve. Najveći transfer ostvario je Cedric Bakambu, 27-godišnji napadač iz Demokratske Republike Kongo za kojeg je Beijing Sinobo Guoan platio Villarrealu 41 milijun eura odštete.

Najzvučnije ime pristiglo ove zime u Kinu svakako je Javier Mascherano, kojeg je Barcelona pustila u Hebei China Fortune za šest milijuna eura. Za igrača koji će uskoro navršiti 34 godine niti Barca nije mogla više izvući.

Iznenađujući dolazak dvojice Atleticovih asova

U završnici prijelaznog roka Atletico Madrid prodao je Yannicka Carrasca i Nicolasa Gaitana u Dalian Yifang za ukupno 49 milijuna eura (kako bi otvorili mjesto za Carrasca i Gaitana, u Dalianu su odlučili ne registrirati kapetana Rijeke Matu Maleša koji se tako vraća na Rujevicu).

I to bi bilo to od nekih respektabilnijih prelazaka. Na izostanak bombastičnih transfera utjecalo je nekoliko novih pravila koja je uveo Kineski nogometni savez.

Nogometni vlastodršci u Kini shvatili su da sumanuto trošenje ne samo da ne vodi nikud već će, dugoročno gledano, nanijeti štetu njihovoj reprezentaciji koja i ovako ne može primirisati plasmanu na Svjetsko prvenstvo, a još bi manje bila konkurentna ako bi stranci preplavili Super Ligu, a kineske nogometaše bacili u drugi ili treći plan.

Promjene vezane uz strance

Stoga su Kinezi odlučili uveli dvije promjene vezane uz strance. Prvo, smanjili su broj stranaca u momčadi s pet na četiri i, drugo, ukupan broj stranaca koje klub može imati pod ugovorom smanjen je sa sedam na šest. U prijevodu, otvoreno je jedno mjesto više za kineske igrače.

Novost je i to da se nogometaši iz Azije više neće tretirati kao zasebni stranci, što je ranije bio slučaj, a ključna odredba koja je stupila na snagu i koja bi trebala unaprijediti razvoj kineskog nogometa kaže kako broj stranaca koji nastupe na jednoj utakmici ne smije biti veći od broja domaćih igrača mlađih od 23 godine, u što spadaju svi rođeni poslije 1. siječnja 1995.

Ukratko, njihov Savez nije napravio ništa drugo nego povukao logičan i pragmatičan potez, posljedice kojeg bi trebali, nadaju se Kinezi, osjetiti tijekom kvalifikacija za Svjetskog prvenstvo 2022. godine.

Jelavićeva konkurencija za prvog topnika: Hulk, Lavezzi, Modeste...

U međuvremenu, ovog vikenda krenut će 15. izdanje Super Lige, u kojem će Hrvatska imati jednog svog predstavnika. Nikica Jelavić zadovoljio je prošle sezone na posudbi u Guizhou Hengfengu koji je otkupio njegov ugovor. Trener će mu biti Španjolac Gregorio Manzano, a Jelavić je nesumnjivo prva zvijezda tog kluba koji je prošle sezone završio na osmom mjestu.

Od ostalih rostera, odlično izgleda strana četvorka u Hebei China Fortuneu (Mascherano, Lavezzi, Gervinho, Hernanes), Carrascu i Gaitanu se u Dalianu priključio i portugalski stoper iz West Hama Jose Fonte, Shanghai SIPG ide na pogon Brazilaca (Oscar, Hulk, Elkeson), a kombinacija Tianjin Quanjiana s Witselom iza Pata i lani hit napadača Bundeslige Anthonyja Modestea također zvuči obećavajuće.

Sezona počinje u petak, igra se 30 kola, od kojih je posljednje na programu 11. studenog.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider