Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Radi odličan posao

Hit trenerska priča: Ima samo 29 godina i autor je bajke koja ide dalje

U vikendu iza nas po svemu neobični klub nastavio je svoju sezonu iz snova.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

I prije minulog kola Bundeslige pisali smo kako je Hoffenheim hit njemačkog prvenstva, a oni su to i potvrdili u mini-derbiju (glavni dvoboj ipak je bio Borussia Dortmund - Schalke) devete runde.

Pobijedili su Herthu s 1:0, minimalno, ali posve zasluženo, s većim posjedom lopte, brojem kornera, udarcima prema vratima i u okvir, čime je nastavljena bajka kojoj je autor Julian Nagelsmann.

Široj javnosti nepoznati 29-godišnjak najmlađi je trener ne samo u Bundesligi nego i najmlađi u pet najjačih europskih liga. On je daleko najzaslužniji za sve ovo lijepo što Hoffenheim proživljava u posljednjih (nepunih) devet mjeseci.

Učenik ispred učitelja

Kad je početkom veljače Nagelsmann kao čovjek s nepunih 29 godina imenovan za novog trenera, mnogi su tu vijest popratili sa čuđenjenjem i propitkivanjima o tome tko je on te što je i gdje radio prije.

Njegov životopis prije dolaska u Hoffenheim i nije naročito impresivan. Prekinuo je s nogometnom karijerom još dok je imao 20 godina, uslijed brojnih problema s ozljedama. Nedugo potom započeo je i trenersku karijeru, odredište je bio Augsburg, a mentor današnji trener Borussije Dortmund Thomas Tuchel.

Poslije kratke epizode u 1860 Münchenu, stigao je poziv Hoffenheima da bude pomoćnik u kadetskoj momčadi (U-17). Promoviran je u trenera juniora (U-19 selekcija) 2013. i s njima radio vrlo dobar posao, osvojivši već u prvoj sezoni naslov prvaka.

Formacija s trojicom u obrani

Na toj funkciji ostao je do veljače ove godine kada je smijenjen ugledni stručnjak Huub Stevens. Čelnici kluba nisu imali puno dvojbi oko toga tko je čovjek koji će im osigurati ostanak među prvoligašima, što je tada sedamnaestoplasiranom Hoffenheimu bio ultimativni cilj. Angažirali su Nagelsmanna i tri mjeseca kasnije odahnuli jer završili su sezonu na 15., posljednjem mjestu koje jamči ostanak bez stresa razigravanja (u koje je morao Kovačev Eintracht).

U ritmu dobrih rezultata s kojima je završio prošlu, Nagelsmann je nastavio i u ovoj sezoni. Za klub bez nekih velikih zvijezda respektabilan je podatak da nema nijednog poraza (pet pobjeda i četiri remija) što Nijemci, logično, pripisuju Nagelsmannu i njegovom radu.

Formacija 3-5-2, s visoko postavljenim dvojcem ofenzivnih veznih, zasad daje ploda, a Nagelsmann s ponosom ističe kako velike zasluge za sve ima - Tuchel.

"Puno sam naučio od njega, moja nogometna filozofija izgrađena je na temelju surađivanja s njim. Volim napadati protivnike blizu njihova gola jer moj osnovni cilj, postizanje pogotka, nije tako daleko kad osvojim loptu blizu suparničkog pogotka", izjavio je trener Hoffenheima još na inauguracijskoj press konferenciji.

Voli Barcelonu i Arsenal, a posebno cijeni jedan klub iz Primere

Otkrio je u međuvremenu Nagelsmann još neka svoja razmišljanja.

"Sviđa mi se način na koji Villarreal radi s mlađima i kako iz godine u godinu radi selekciju igrača. Volim Barcelonu i Arsenal te jako poštujem rad Arsenea Wengera."

Između ostalog, za sebe Nagelsmann za sebe kaže kako je perfekcionist. S najvišim je ocjenama položio ispite za A-trenersku licencu, iako je prava ocjena njegova poimanja nogometa i načina rada ljestvica Bundeslige. "Mali" Hoffenheim je uz ultrabogate Bayern i RB Leipzig jedini neporažen, a u subotu ćemo vidjeti što je Nagelsmann spremio za Carla Ancelottija na Allianz Areni...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider