Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Četvrtak odluke

Još nam tako malo fali: Hrvatska 2017. s dva kluba u Ligi prvaka?

Rasplet prvih pet uzvratnih utakmica play-offa Lige prvaka gurnuo je Hrvatsku korak bliže velikom dostignuću.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Još samo jedna pozicija nedostaje hrvatskom nogometu da u sezoni 2017./2018. ima dva mjesta u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Nakon sinoćnjih rezultata u play-offu i ulaska Dinama u grupnu fazu Lige prvaka hrvatski nacionalni koeficijent skočio je na 23.375, a Hrvatska se popela na 16. mjesto, ispred Austrije čiji je predstavnik Rapid Beč ispao od Šahtara i odlazi u Europa ligu.

Čekamo potop Rumunja i Austrijanaca...

Na ljestvici nacionalnih koeficijenata 15. mjesto donosi dva kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka i tri u kvalifikacijama Europa lige, a to će u sezoni 2016./2017. imati Rumunjska.

Rumunji su trenutno s koeficijentom 25.133, ali i znatno lošijom perspektivom za ovu sezonu u odnosu na naše predstavnike. I Rumunjska i Hrvatska imaju još po dva kluba u europskim natjecanjima, ali lako se može dogoditi da će to za Rumunje vrijediti još samo sutra. Steaua i Astra Giurgiu su u četvrtom pretkolu (play-offu) Europa lige i nisu daleko od ispadanja. Steaua se praktički oprostila od natjecanja po skupinama nakon domaćeg poraza 0:3 od Rosenborga dok je Astra u prvom susretu uspjela napraviti veliki preokret i pobijediti AZ Alkmaar 3:2. U četvrtak ih, nema sumnje, čekaju velika iskušenja u Nizozemskoj gdje su domaćini favoriti bez obzira na minimalan zaostatak iz prve utakmice.

...te prolaz Hajduka

Hrvatska, pak, uz Dinamo ima još jedan adut jer Hajduk u četvrtak na krcatom Poljudu hvata 0:1 protiv češkog Slovana iz Libereca. Idealan rasplet bio bi da Hajduk prođe, a Steaua i Astra ispadnu. U tom slučaju razlika bi se dodatno smanjila, a pred dva najveća hrvatska kluba bilo bi još 12 utakmica u skupinama u kojima bi, uz poneki remi ili pobjedu, imali priliku prestići Rumunje.

Uz pogled prema naprijed, treba se osvrnuti i na one države koje su trenutno iza Hrvatske po nacionalnom koeficijentu. Prije svih, to se odnosi na Austriju koja malo zaostaje - imaju koeficijent 22.800, ali i oni imaju ne baš sjajnu situaciju ove sezone. Dva kluba su im već ispala (Sturm i Wolfsberger), a dva opasno vise (Red Bull Salzburg i Altach) i moglo bi se dogoditi da rast njihova koeficijenta ovisi isključivo o onome što će Rapid Beč napraviti u Europa ligi. To za Austrijance ne mora nužno biti loše jer u slučaju da Hajduk ispadne, onda je realnije očekivati da će Rapid više bodova uzeti u Europa ligi nego Dinamo u Ligi prvaka, što ih dovodi u povoljan položaj.

Red Bull Salzburg sutra protiv Dinama iz Minska na domaćem terenu lovi velikih 0:2 iz prve utakmice dok je Altach kod kuće poražen od Belenensesa (0:1) i čeka ga težak zadatak u portugalskom revanšu.

Kakav bi to četvrtak mogao biti...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider