Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Povijesni uspjesi

VIDEO Sjećate se njega? Legendarni Nizozemac kao trener radi 'čuda'

Žario je i palio u pred-abramovičevskom Chelseaju, a relativno kasno je dobio prvi trenerski posao.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kraj svih grandioznih napadačkih imena (Bergkamp, Van Nistelrooy, Kluivert...) kojima se dičio nizozemski nogomet na prijelazu u 21. stoljeće, Jimmy Floyd Hasselbaink redovito je bio u sjeni zbog čega je u dresu Oranja uspio skupiti tek 23 nastupa, briljantnim izvedbama unatoč.

Hasselbaink je najbolje dane dao Chelseaju, koji ga je madridskom Atleticu platio 22.5 milijuna eura. Sve se to Bluesima isplatilo jer u četiri sezone u svim natjecanjima je zabio 88 golova u 177 nastupa (uz 23 asistencije).

Kad je Roman Abramovič, rekonstrukcija momčadi zahvatila je i Hasselbainka kojemu nije produžen ugovor. Priliku je iskoristio Steve McClaren koji ga je doveo u Middlesbrough, a prije kraja karijere igrao je (znatno manje uspješno) za Charlton i Cardiff.

Više od pet godina trebalo je proći otkako je objesio kopačke o klin do odlaska u trenerske vode. Počeo je u drugoj belgijskoj ligi, u sezoni 2013./2014. vodio je Royal Antwerp s kojim je osvojio sedmo mjesto, ostao daleko od priželjkivanog plasmana u najviši rang i podnio ostavku.

Bez posla je bio četiri mjeseca, sve dok ga u studenom nije pozvao Burton Albion, mali klub iz Staffordshirea koji je s Hasselbainkom na klupi polučio fenomenalne rezultate. Osvojili su prvo mjesto u četvrtoj ligi (League Two) i po prvi put u 65-godišnjoj povijesti kluba izborili mjesto među trećeligašima (League One).

Da sve skupa nije slučajnost pokazala je ova sezona, u kojoj Burton Albion poslije 20 kola drži prvo mjesto i na najboljem je putu da se plasira u Championship, što bi za njih bio senzacionalan uspjeh.

Pred odlukom koja bi mu mogla usmjeriti karijeru

Odličan posao kojeg Hasselbaink radi s Burton Albionom nije promaknuo ni većim i bogatijim klubovima, a najviše je zagrizao Queens Park Rangers koji je, kako javlja Sky Sports, i službeno započeo pregovore s Burtonom.

QPR je prošle sezone ispao iz Premierlige, uspjeli su zadržati najboljeg igrača i strijelca Charlieja Austina, ali zasad nema naznaka da bi se mogli vratiti u elitu. Trenutno su 12. u Championshipu, sa svega šest pobjeda u 18 kola i prilično su daleko od mjesta koja vode u borbu za promociju.

Što se tiče Hasselbainka, pred njim je teška odluka. Nije sporno da je QPR puno veći klub u kojem bi imao znatno više novca za trošenje i mogao bi se upustiti u dugoročni projekt. S druge strane, ostane li u Burton Albionu i plasira se u Championship, postat će jedan od najtraženijih menadžera na Otoku i lako moguće da bi mogao dobiti poziv nekog kluba srednjeg ili donjeg doma Premierlige.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider