Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Jednoglasna odluka

Kosovo postalo član MOO-a i može na OI u Rio, Srbija bijesna

Međunarodni olimpijski odbor jednoglasno je primio Kosovo u punopravno članstvo.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon privremenog članstva, danas je stigla povijesna vijest za mladu državu Kosovo. Postali su 205. članica MOO-a nakon sjednice Izvršnog odbora krovne sportske organizacije. To znači kako će Kosovo moći imati svoje sportaše na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine.

"Ovo je veliki, povijesni dan za našu zemlju i naše sportaše. Ovo je početak nove ere kosovskog sporta," kazao je predsjednik Kosovskog olimpijskog odbora Besim Hasani. Oglasio se i sada već bivši kosovski premijer Hashim Thaci objavivši kako će kosovsku zastavu na OI u Rio de Janeiru nositi svjetska prvakinja u judu u kategoriji do 52 kg Majlinda Kelmendi (23).

Na sjednicu u Monte Carlu svoje izaslanike nije poslala Srbija, koja je bijesna zbog sportskog priznavanja Kosova. Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine, a za sada je priznato od 108 zemalja svijeta.

Zanimljivo, Kosovo je ušlo u MOO baš na dan kada Srbija slavi dan svog Olimpijskog odbora. Zasad nema službenih reakcija, ali će se predsjednik tamošnjeg olimpijskog odbora Vlade Divac oglasiti na današnjoj svečanosti, prenosi B92.

Neki srpski tabloidi prenijeli su vijest kao 'sramotu' i presedan', ali morat će se suočiti s mogućim mečevima Srbije protiv Kosova.

"Skandal: Kosovo bez i jednog glasa protiv primljeno u Međunarodni olimpijski odbor", piše srpski Kurir dodavši kako je "primanje Kosova kršenje pravila". Blic je objavio kako je "primanje Kosova u MOO presedan". "Sramota: Kosovo će sudjelovati na Olimpijski igrama", objavio je Telegraf dodavši kako je "takozvana država Kosovo primljena je u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog odbora".
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider