Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Nogomet
usporedba prije i poslije

Što je donijela promjena: Je li Klopp uopće bolji od Rodgersa?

Nešto manje od tri mjeseca prošlo je od dolaska Jurgena Kloppa na klupu Liverpoola.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Njemački trener Jürgen Klopp nije imao 100 dana, koliko po tradiciji dobije nova Vlada prije medijskih analiza. Stigao je na klupu Redsa tamo sredinom listopada, a nešto manje od tri mjeseca poslije u engleskim medijima mogu se već naći neke statističke usporedbe ovosezonskih rezultata Liverpoola prije i poslije smjene Brendana Rodgersa.

Tako je Telegraph već postavio pitanje 'je li Klopp uopće bolji Rodgersa?' Složit ćete se kako je uistinu prerano donositi neki suvisliji sud oko ovog pitanja. Klopp je stigao da dugo ostane i promjeni neke stvari, a nakon dva i pol mjeseca teško da može promijeniti puno toga. No, Telegraph se pita jesu li američke gazde možda očekivale više s obzirom na ludilo kakvo se stvorilo oko kluba kada je Nijemac dolazio. Sjetimo se početaka…

Kloppov Liverpool krenuo je s tri remija, a onda su stigle i tri uzastopne pobjede koje su digle euforiju. No, onda je uslijedio hladan tuš, koji će se svako malo pojavljivati u rezultatima Kloppove momčadi. Svladao ih je u prvenstvu Crystal Palace na Anfieldu.

Nakon toga stiglo je još veće ludilo. Pregazili su Man City na Etihadu 4:1, upisali još dvije pobjede, a onda unakazili Southampton s nevjerojatnih 6:1 u gostima u FA kupu. I onda opet hladan tuš, poraz kod Newcastlea nakon kojeg je uslijedila serija loših rezultata. Domaći remi s WBA-om i poraz od čak 3:0 kod Watforda.

Tada su već počele slijetati prve kritike. Znalo se otprije da Kloppov 'gegenpressing' odlično funkcionira kad protivnik vodi igru. No, velikih problema Redsi imaju kad trebaju graditi napade, a ne poentirati iz suparničkih grešaka.

Stigle su potom dvije 1:0 pobjede, protiv vodećeg Leicester Cityja i u gostima kod Sunderlanda i na kraju opet poraz od West Hama 2:0 u kojem je naš Slaven Bilić taktički nadmudrio njemačkog kolegu. Toplo-hladno forma pokazuje kako se momčad još uvijek navikava na Kloppovovu filozofiju.

Brojke kažu da promjene nema, ali...

No, vratimo se na pitanje s početka odnosno je li Klopp uopće bolji od Rodgersa odnosno je li Liverpool bolji ili lošiji nakon smjene trenera? Tablica pokazuje da je, i to za dvije pozicije na ljestvici (8). No, prosjek bodova osvojenih po utakmici u Premierligi kaže kako su potpuno izjednačeni (1.5). Pod Kloppom su Redsi tek malo bolji po broju golova kojih postižu po utakmici (1.2 prema 1.0 kod Rodgersa).

Ovaj Liverpool više i puca po golu, ali je zato i neprecizniji. Obrana prima praktički isti broj golova. Kod Kloppa 1.2 po utakmici, kod Rodgersa je to bilo na 1.25. Čak ima veći posjed lopte (59%) nego prije (52.5%), a u biti jedino što je u brojkama osjetno bolje je broj pretrčanih milja po utakmici (70-66).

Dakle, jedini osjetni pomak dogodio se u trčanju što je i najmanje čudno s obzirom na Kloppovu filozofiju presinga na protivničke igrače. Sve druge brojke ostale su iste ili slične. Ponavljamo, prošla su tek nešto više od dva i pol mjeseca i novi Liverpool trebao bi zasjati u narednim mjesecima ili sezonama.

Barem se tako nadaju čelnici kluba i navijači kod kojih je Klopp zasad heroj zato što je uopće odabrao Anfield za svoj novi dom. Za većinu, on je 'jack pot' kakvog nisu vidjeli još od Luisa Suareza…

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider