Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Velika debata

Kraj bundesligaške tradicije: Kontroverzni klub pokreće povijesne promjene?

Sve su glasniji zahtjevi za ukidanjem tradicionalnog bundesligaškog pravila.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ovu sezonu Bundeslige je više od bilo kojeg kluba obilježio RB Leipzig. Klub je porušio sve rekorde vezne za novake u Bundesligi i trenutno se nalazi na drugom mjestu, a puno je prašine podigao i izvan terena.

Pravila Bundeslige nalažu da više od 50 posto kluba mora biti u vlasništvu članova, a iznimka se dopušta samo ako je sponzor prisutan u klubu više od 20 godina. Klub u vlasništvu Red Bulla je zaobišao oba pravila što je izazvalo prosvjede diljem Njemačke, ali je istovremeno pokrenulo i veliku polemiku.

Prije pojave RB Leipziga najomraženiji klub Bundeslige je bio Hoffenheim koji je u vlasništvu milijardera Dietmara Hoppa. Njegovi su navijači čak na utakmici protiv Leipziga istaknuli transparent s porukom „hoćemo nazad status najomraženijeg njemačkog kluba“, a u vrhu Hoffenheima vjeruju da su 50+1 pravilu dani odbrojani.

Čelnici pojedinih klubova žele više investicija 

„Pravilo 50+1 je donijelo njemačkom nogometu više štete nego koristi“, izjavio je izvršni direktor kluba Peter Gorlich koji vjeruje da mnogi klubovi nestrpljivo čekaju pad ovog pravila.

„Postoje klubovi koji se ozbiljno bore za ukidanje ovog pravila. Mnogi već imaju dodatne partnere u vlasničkoj strukturi, ali ih radije drže kao tajne. U klubovima postoje strateške investicije, a ukidanjem ovog pravila bi ih samo povećali,“ smatra Gorlich.

Neki od primjera su HSV koji izdašno financira lokalni bogataš Klaus-Michael Kühne i Hertha koju je američka privatna tvrtka KKR „pogurala“ s čak 60 milijuna eura.

Očekivano, na strani Hoffenheima je RB Leipzig i njihov direktor Oliver Mintzlaff koji smatra da pravilo treba otići u povijest kako bi liga ostala kompetitivna.

Hoće li Bundesliga krenuti putem Premierlige ili će ostati dostupna navijačima? 

„Dugoročno, Bundesliga se ne bi smjela zatvoriti prema investitorima. Ako želimo ostati kompetitivni ne bi se smjeli ograničiti samo na postojeće resurse. No, za razliku od Engleske, posjet stadionu mora ostati financijski dostupan,“ smatra Mintzlaff.

Predvodnik suparničkog „bloka“ je, očekivano, Borussia Dortmund, jedini bundesligaški klub javno ponuđen na burzi.

„Njemački gledatelj je tradicionalno vrlo povezan s klubom. Ako on osjeti da ga se više ne tretira kao navijača nego kao kupca, imat ćemo problem,“ rekao je direktor Hans-Joachim Watzke. Dodaje kako smatra da tradicija ima više koristi nego štete te da ne želi gledati scenarij u kojem njemačke navijače „muzu“ kao engleske.

Međutim, potpora ovoj „frakciji“ je sve manja, a sve više klupskih čelnika smatra da je ova bitka izgubljena. Već smo pisali kako bi uspon RB Leipziga mogao imati dugoročne posljedice na njemačku nogometnu tradiciju. Protivnici tradicionalnih pravila su počeli „izlaziti iz ormara,“ a uz prešutnu ili javnu podršku klupskih čelnika njemački bi nogomet uskoro mogao doživjeti povijesne promjene.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider