Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Izborna skupština nelegalna?

Janica u ofenzivi: Sportska inspekcija pokrenula postupak protiv HNS-a

Nekoliko dana uoči izborne skupštine HNS-a nogometnim vlastodršcima zadan je udarac od strane Janice Kostelić. Sportska inspekcija pokrenula je postupak protiv HNS-a.saša

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što je Središnji državni ured za sport čelnicima HNS-a naložio da konačno počnu provoditi Zakon o sportu, iz tijela pod vodstvom Janice Kostelić stigao je novi udarac nogometnoj vrhušci - Sportska inspekcija pokrenula je postupak protiv HNS-a.

"Sukladno odredbama Zakona o sportskoj inspekciji inspekcijski postupak se pokreće po službenoj dužnosti. Provodeći inspekcijski nadzor inspektor je dužan postupati tako da se čuva zakonom ili drugim propisom utvrđena tajna, te je dužan kao službenu tajnu čuvati dokumentaciju te činjenice i podatke koji su u vezi s inspekcijskim nadzorom kao i identitet podnositelja predstavke, odnosno druge obavijesti ako on to zatraži. Slijedom navedenoga nismo u mogućnosti komentirati pojedinačne slučajeve", poručili su iz Središnjeg državnog ureda za sport.

Iz pouzdanih izvora potvrđeno nam je da je razlog postupka neusklađenost statuta HNS-a s poslovnikom o radu Skupštine.

U statutu HNS-a, koji je Skupština nogometnog saveza donijela 5. lipnja ove godine, jasno stoji - u članku 97. - da će se svi opći akti saveza uskladiti s odredbama statuta u roku od 90 dana od dana ovjere od strane nadležnog ureda državne uprave.

Taj rok prošao je još 25.studenog ove godine, no Poslovnik o radu skupštine nije usklađen s novim statutom. Na snazi je i dalje onaj koji je Skupština HNS-a donijela 21. prosinca prošle godine.

Plenković: HNS je začahurio mogućnost kandidiranja

Iz HNS-a su nam po tom pitanju još 22. studenog poslali kratak odgovor.

"Poštovani, Poslovnik radu o Skupštine je usklađen s odredbama Statuta i nema potrebe da se njegove odredbe mijenjaju."

Danas su, na pitanje o postupku sportske inspekcije, bili još kraći.

"Poštovani, hvala na upitu, nemamo takvih informacija."

Pitanje koje javnost sada najviša zanima je kakve mehanizme ima na raspolaganju Sportska inspekcija u ovom slučaju?

Prema ovlastima, mogli bi primjerice i poništiti akt kojim je sazvana izborna Skupština. Hoće li se to i dogoditi brzo ćemo saznati, jer izborna Skupština je već za tri dana.

Da je pravilnik o radu Skupštine bio usklađen s novim statutom, upitno je da li bi kandidacijski proces ostao kakav je bio. I koji je otvorio put Davoru Šukeru do toga da bude jedini kandidat. Da to nije dobar način, izjavio je i premijer Plenković.

"Ja očekujem da unatoč tome što mi se čini, koliko sam se uspio informirati, HNS je poprilično zakomplicirao i začahurio svojim statutom mogućnosti kandidiranja, da bi bilo dobro da u ovom procesu ima više kandidata, da iznesu svoje prijedloge i da se formalno mogu kandidirati, te da na taj način i Hrvatski nogometni savez napravi iskorak i promjene", izjavio je premijer Andrej Plenković.

Povijest nas uči da iskorak i promjene sami sigurno ne misle napraviti...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider