Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Smrt na terenu nemoguće je spriječiti

U posljednjih nekoliko godina na terenima diljem svijeta, a isto tako i u Hrvatskoj, umrlo je nekoliko vrhunskih nogometaša. Razlog tome bilo je zatajenje srca, fenomen koji medicinska znanost još uvijek nije u stanju objasniti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Antonio Puerta imao je 22 godine, bio je na širem popisu španjolske nogometne reprezentacije, a čekao je i svoje prvo dijete. I onda se prošle godine srušio u 35. minuti utakmice. Dva srčana udara oduzela su mu život.

Obdukcija je pokazala urođenu srčanu manu, ali liječnici se slažu kako su te anomalije premale da bi prozročile iznenadnu smrt, pa se upotrebljava termin 'sindrom iznenadne smrti'.

Isto se dogodilo i sa srcem 19-godišnjeg nogometaša Širokog Brijega Ive Kovačića, koji je preminuo za vrijeme treninga prije dvije godine. Ivo je živio za nogomet, njime se bavio od svoje 9. godine. Trening nije propuštao nikad.

'Bio je poseban. Bili smo jako emotivno vezanu uz njega,' kaže Marko Karačić, otac nesretnog mladića.

Godine 2004. još jedna smrt šokirala je svijet. 25-godišnji Mađar Mikloš Feher nakon samo 10 minuta igre pao je na teren i umro. Tomo Šokota, njegov tadašnji suigrač iz Benfice, nerado se toga sjeća.

'Imao je užasno zgrčenu čeljust, znači bio je neki veliki problem. On je pao i oči su mu se izokrenule prema gore. Odmah sam znao da je nešto ozbiljno. Liječnici su utrčali na teren i počelo je oživljavanje. Nastojat ću se toga što manje sjećati,' priznao je Šokota u intervjuu novinarki Provjerenog.

Obdukcija je pokazala urođenu srčanu manu, ali liječnici se slažu kako su te anomalije premale da bi prozročile iznenadnu smrt, pa se upotrebljava termin 'sindrom iznenadne smrti'. Ovaj fenomen još uvijek nije medicinski objašnjen.

Čak i takav sportaš ima samo 1 posto šanse da će mu se to dogoditi. Treba li mu onda zabraniti bavljenje sportom?

Pretpostavlja se da je uzrok tog fenomena blaga srčana aritmija. Takvom srcu treba više vremena da se električno napuni, nakon čega slijedi otkucaj. U ekstremnim situacijama kao što su one na sportskim terenima, dolazi do bržeg rada srca koje ne šalje krv u ostatak organizma. Mozak ostaje bez kisika, dolazi do nesvijestice i zatim iznenadne smrti.

'Čak i takav sportaš ima samo 1 posto šanse da će mu se to dogoditi. Treba li mu onda zabraniti bavljenje sportom?', pita se doktor Zoran Bahtijarević, liječnik hrvatske nogometne reprezentacije.

Dejanu Računici, bivšem nogometašu Hajduka, liječnici su zabranili nastavak karijere zbog uočene srčane mane, samo dan prije nego što je Feher umro na terenu.

'Kad mi je rečeno da je gotovo, meni je bio smak svijeta,' priznao je Računica.

Računica je za dlaku izbjegao najgore, ali Mateo Vajagić nažalost nije. 13-godišnji nogometaš Varteksa prošle je godine preminuo na terenu. Još jedan u nizu 'medicinskih fenomena'.

Ozlijeđeni igrači moraju se brzo vratiti na teren u modernom nogometu. Lijekovi protiv bolova, koji loše djeluju na srce, tada im ostaju jedina opcija.

Postavlja se pitanje kako to da liječnici nisu mogli predvidjeti tragediju i kakve sve kontrole prolaze nogometaši.

'Čak i uz sve pretrage i preglede još uvijek će iznenadnih smrti na terenu biti,' vjeruje Bahtijarević, jer 40 posto takvih slučajeva nemoguće je unaprijed predvidjeti.

Svim igračima koji su preminuli na terenu jedno je zajedničko: bili su dugo ozlijeđeni prije toga. Ozlijeđeni igrači moraju se brzo vratiti na teren u modernom nogometu. Lijekovi protiv bolova, koji loše djeluju na srce, tada im ostaju jedina opcija.

'Danas u profesionalnom sportu ide se iznad ljudskih granica. Pogotovo u nogometu. Sve to utječe na organizam i ostavlja traga,' zaključio je Tomo Šokota.

Sport je postao unosan biznis, a u biznisu nema milosti: treninzi do iznemoglosti i pomicanje dobne granice profesionalnog sporta sve niže. Vrhunski sportaši na velikim su kušnjama, a srca nekih od njih jednostavno to ne mogu podnijeti...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider