Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Paket reformi

Izbori za predsjednika FIFA-e: Infantino i šeik Salman glavni favoriti

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) u petak će na izvanrednom kongresu u Zuerichu izabrati novog predsjednika.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) u petak će na izvanrednom kongresu u Zuerichu izabrati novog predsjednika, a najveći favoriti su glavni tajnik Uefe Švicarac Gianni Infantino i te prvi čovjek Azijske nogometne federacije bahreinski šeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa.

Još tri su kandidata u utrci za predsjednika Fife, Francuz Jerome Champagne, jordanski princ Ali bin al-Hussein, te Južnoafriikanac Tokyo Sexwale.

Zbog suspenzije nogometnih saveza Indonezije i Kuvajta pravo glasa ima 207 članica, a za pobjedu u prvom krugu potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 138 glasova. Prema medijskim napisima, nitko nema šanse pobijediti u prvom krugu, što znači da će novi predsjednik biti izabran u nekom od narednih krugova glasanja, a tada je za pobjedu dovoljna natpolovična većina, odnosno 104 glasa.

Afrika ima 54 glasa, Europa 53, Azija 44, Sjeverna i Srednja Amerika te Karibi 35 (CONCACAF zona), Oceanija 11, a Južna Amerika 10 glasova.

Švicarski odvjetnik Gianni Infantino (45) je glavni tajnik Europske nogometne federacije od 2009., a iza sebe ima 15 godina iskustva u različitim nogometnim administracijama. Istaknuo se prijedlogom da u budućnosti na svjetskim prvenstvima sudjeluje 40 reprezentacija umjesto 32, kao što je sada slučaj. On može računati na podršku europskih, južnoameričkih, te većine članica iz CONCACAF zone, pa mediji predviđaju da u izbore ulazi sa podrškom od oko 90 glasova.

Šeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa (50) dolazi iz bahreinske kraljevske obitelji i aktualni je predsjednik Azijske nogometne federacije te potpredsjednik Fife. Predlaže da Fifa organizacijski bude podijeljena u dva tijela, odnosno da ima komercijalni i sportski odjel. Također, on smatra da bi budući predsjednik Fife trebao imati ambasadorsku ulogu, odnosno znatno manje operativane ovlasti. U prošlosti su se mogle čuti optužbe da je sudjelovao u gušenju ljudskih prava u svojoj domovini, ali on je to odlučno odbacio, kazavši da je riječ o grubim lažima. Vjeruje se da šeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa ima podršku većine afričkih i azijskih zemalja, što bi značilo da ima nešto više od 90 glasova na svojoj strani.

Jordanski princ Ali bin al-Hussein (40), koji je u svibnju prošle godine na izborima izgubio od Seppa Blattera, po pisanju medija zasad može računati samo na neopredijeljene članice Fife. Uoči izbora zatražio je da biračke kabine ne budu zaklonjene zastorom kako bi svatko glasao po svojoj savjesti. No, to je odbijeno.

Najmanje šanse na izborima imaju Francuz Jerome Champagne (57) i Južnoafrikanac Tokyo Sexwale (62).

Champagne je bivši francuski diplomat, a u Fifi je 11 godina obavljao razne funkcije (1999-2010), s tim da je tri godine bio je zamjenik glavnog tajnika.

Sexwale (62) je svojoj domovini poznat kao borac protiv aparthejda i zbog toga je bio utamničen na Robben Islandu, kao i Nelson Mandela. Nakon uvođenja demokracije u Južnoj Africi 1994. bio je aktivan u političkom i poslovnom životu zemlje. Obogatio se je na dijamantima, a u nogometu je radio kratko vrijeme i to kao član organizacijskog odbora SP 2010. koje je održano u Južnoj Africi.

Na kongresu u petak trebao bi biti usvojen i paket reformi kako bi se vratio ugled Fifi, koji je narušen brojnim korupcijskim aferama iz prošle godine, a zbog kojih je morao odstupiti Sepp Blatter, koji je na čelu Međunarodne nogometne federacije bio od 1998. godine.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider