Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
enriqueov miljenik

Ivan Rakitić na tragu 'El Gringa': Pitanje je samo 'do kada'?

Ivan Rakitić postao je uz nezaustavljivi trojac MSN najvažniji igrač Barcelone pod vodstvom Luisa Enriquea...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dokada će naš Ivan Rakitić u Barceloni imati snage juriti na 'raketni pogon', kao primjerice u prvom poluvremenu utakmice protiv Real Madrida, u kojoj je bio ponajbolji igrač?

Ovo pitanje ne brine samo trenera Barcelone Luisa Enriquea, kod kojega je Ivan Rakitić nezamjenjiva karika, nego i našega izbornika Antu Čačića koji će jednoga od ključnih igrača na pripreme za Europsko prvenstvo dobiti – izmoždenog.

Za Sevillu 52 nastupa

Naime, Ivan Rakitić u ovoj je sezoni s čak 47 nastupa ili 3377 minuta na travnjaku najangažiraniji vezni igrač ne samo Barcelone, nego i svih sudionika završnih osam u Ligi prvaka.

Situacija koja podsjeća na proljeće 2014. godine, kada je Ivan Rakitić u dresu Seville sezonu okončao s nevjerojatna 52 nastupa, što se i te kako odrazilo na njegovu izvrsnost na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Strahuju li u Čačićevu stožeru od ponavljanja istoga sindroma i ovoga ljeta?

"Olakotna okolnost za Ivana je što je Arda Turan stekao pravo nastupa pa trener Barcelone, kad god može, ipak uspijeva rasteretiti našega reprezentativca", kaže kondicijski trener reprezentacije Leonard Sovina, inače zaposlenik NK Lokomotiva.

Uvjerava da nema nikakva razloga brinuti se za Raketino fizičko stanje uoči turnira u Francuskoj.

"Ivan je profesionalac naviknut na takav ritam igranja i on ga savršeno dobro podnosi. On će, s obzirom na velik broj nastupa za klub, dio priprema reprezentacije odraditi po posebnom programu te će turnir dočekati u optimalnom fizičkom stanju. Njegova motivacija za rad, naravno, nije upitna jer zna se s kakvim nabojem Ivan Rakitić igra za svoju zemlju" naglasio je Leonard Sovina.

Uvid u Rakitićev dosje nastupa otkriva kako je naš igrač u 29 nastupa u Primeri čak 14 puta imao punu minutažu, a u Ligi prvaka samo tri puta. Za usporedbu, drugi je najiskorišteniji Barcin igrač Sergio Busquets sa 43 nastupa, Javier Mascherano ima 41, Lionel Messi ima 39, Andres Iniesta 34...

Od ostalih vezista u Ligi prvaka Luka Modrić ima 35, Toni Kroos 34 nastupa za Real Madrid, Koke iz Atletica i Thiago Motta iz PSG-a imaju po 39, Vidal iz Bayerna 38, po 41 nastup skupili su Brazilac Fernandinho iz Manchester Cityja i Francuz Matuidi iz PSG-a, a najbliži je Raketinoj minutaži Brazilac iz PSG-a Lucas Moura sa 45 nastupa, no on je vezist ofenzivnih sklonosti i manje potrošnje na travnjaku.

Maratonci iz Atletica

Kad već najavljujemo četvrtfinale Lige prvaka, u kojem porazom u 'el clasicu' uzdrmana Barcelona danas dočekuje uvijek “nabrijani” Atletico, spomenimo i minutaže naših igrača u ovom natjecanju: Ivan Rakitić u osam nastupa skupio je 572 minute i pretrčao 71.035 metara, dok Luka Modrić ima sedam nastupa, 452 minute na travnjaku i 53.406 pretrčanih metara.

Upravo Barcin današnji suparnik u svojim redovima ima dvojicu najvećih maratonaca u četvrtfinalu Lige prvaka: Gabija (87.337 m) i Griezmanna (84.539 m).

Suosjećajući s Ivanom Rakitićem u njegovu ludom ritmu igranja, evocirat ćemo jedan od najdrastičnijih primjera požrtvovnosti profesionalnog nogometaša.

Bivši argentinski reprezentativac Gabriel Heinze zvani El Gringo u sezoni 2003./2004. najprije je odradio 33 ligaška nastupa za PSG, potom se ekspresno priključio pripremama gauča za Copa Americu i s njima odradio turnir u Peruu (na kojemu je Argentina igrala finale), od tamo se pak priključio olimpijskoj reprezentaciji Argentine i osvojio zlato u Ateni. S medaljom oko vrata odmah je odletio u Englesku i priključio se Manchester Unitedu. Za koji je odigrao 39 utakmica u sljedećoj sezoni. Ludi El Gringo nikada se nije žalio na umor.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider