Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
na sramotu organa reda

Suze i pjesma za pravdu nakon 27 godina: Policija kriva za smrt 96 navijača Liverpoola!

Jedna od najvećih katastrofa koju nogomet pamti dobila je krivca 27 godina kasnije.

Za nogometnu katastrofu i smrt 96 navijača Liverpoola na stadionu Hillsborough 1989. godine kriva je policija! Odlučila je tako porota u procesu kojim je okončana 27 godina duga kampanja obitelji žrtava koje su htjele skinuti stigmu svojih najbližih, tada proglašenih huliganima.

Podsjetimo, 15. travnja 1989. godine dogodila se strašna tragedija za vrijeme utakmice polufinala FA kupa između Liverpoola i Nottingham Foresta na stadionu Hillsborough u Sheffieldu, kada je 96 navijača Liverpoola na smrt pregaženo, a njih a njih 766 ozlijeđeno.

Neki tabloidi predvođeni The Sunom, kao i policija, odmah su za tragediju optužili navijače Liverpoola koji su nakon duge borbe konačno i pravno dokazali kako je krivac upravo policija. Zloglasni tabloid The Sun je pisao o tome da su se navijači ubijali međusobno, da su potom pljačkali leševe, a policija je to spremno prihvatila i prebacila krivnju, iako su upravo njihovi djelatnici bili ti koji su otvorili ulazna vrata stadiona te bez ikakve provjere samo puštali ljude unutra kako bi ih maknuli s ulice.

Ispred zgrade u kojoj je donijeta odluka okupili su se brojni članovi obitelji poginulih. Kada je do njih stigla odluka porote nastala je erupcija oduševljenja. Neki su čak i zapjevali i plakali u isto vrijeme.

Grljenje i oduševljenje se pretvorilo u pjevanje himne Liverpoola 'You'll never walk alone' i uzvike 'Uspjeli smo!'

Istraga je dokazala kako je policijski šef osiguranja spomenute utakmice David Duckenfield napravio tragičnu pogrešku kada je naredio da se otvore željezna vrata ispred tribine s navijačima Liverpoola. Nagli ulazak tisuća navijača potisnuo je one najbliže terenu na ogradu koju policija nije htjela otvoriti iako su mnogi već umirali pregaženi i zgnječeni.

Mnogi koji su uspjeli preskočiti ogradu i ući u teren bili su prebijani od policije koja je posljednja na cijelom stadionu shvatila kakva je tragedija u tijeku. Što je najgore, utakmica je trajala dok su ljudi umirali, a legendarni Liverpoolov vratar Bruce Grobbelaar uspio je nakon šest minuta igre nagovoriti suca da prekine susret.

''Nikad neću zaboraviti njihova prestrašena uplakana lica. Vikali su mi i preklinjali: “Molim te, Bruce, pomozi nam!”. Kada je konačno sudac prekinuo utakmicu, kada smo konačno otišli u svlačionice, krici su i dalje dopirali do nas, a onda su počele stizati vijesti o žrtvama'', svjedoči Grobbelaar.

Porota je nakon 27 godina zaključila kako navijači Liverpoola ne snose nikakvu odgovornost za događaj. Jedini krivac je policija odnosno niza lančanih, loših reakcija policijskih službenika od onih ispred stadiona do onih unutar Hillsborougha.

Također, tragediji je kumovala loša sigurnost na stadionu zbog čega su u engleski nogomet uvedene isključivo sjedeća mjesta i micanje svih ograda između tribina i terena.

Najmlađa žrtva Gerrardov bratić

Najmlađa žrtva bio je desetogodišnji Jon-Paul Gilhooley, rođak proslavljenog nogometaša Liverpoola Stevena Gerrarda.

''Idućeg jutra, oko pola devet, djed mi je pokucao na vrata. Nikad neću zaboraviti izraz njegova lica. “Imam loše vijesti, Jon-Paul je mrtav”, rekao je. Sjetim se tih riječi svaki put kad prođem pokraj spomenika ispred Anfielda. Na Hillsboroughu sam mogao biti i ja, na tom je spomeniku moglo biti i moje ime'', rekao je kapetan Redsa u prisjećanju tragedije.
 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider