Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Hrvatskoj Ukrajina 2009. kao Jugoslavija 1999.!

Dva se puta otkako sudjeluje u kvalifikacijskim ciklusima hrvatska nogometna reprezentacija nije plasirala na velika međunarodna natjecanja, oba puta pod vrlo sličnim okolnostima...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

HNS svoju najbolju selekciju nije imao privilegiju poslati na Europsko prvenstvo 2000. godine u Belgiji i Nizozemskoj, te sada na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričku Republiku deset godina kasnije.

>> Kraj Bilićeve ere ili stizanje Ćire?

Nameće se pitanje hoće li Bilić povesti momčad u treći kvalifikacijski ciklus

Podudarnosti u tim dvama neuspjesima ima podosta, no najnevjerojatnija je ona o dvobojima koji su Ćirinu, odnosno Bilićevu momčad koštali ostanka kod kuće: radi se o ključnim dvobojima s reprezentacijama Jugoslavije tada, odnosno Ukrajine sada.

Sve su te utakmice završile remijima, i to istovjetnima: u gostima je Hrvatska igrala 0-0, a na domaćem travnjaku 2-2! Istovjetno je bilo i kretanje rezultata u maksimirskim remijima: u objema su utakmicama Vatreni dolazili u vodstvo (Bokšić protiv Srbije, Petrić protiv Ukrajine), nakon čega su suparnici preokretali (Mijatović, Stanković; Ševčenko, Gaj), da bi Hrvati izjednačavali (Stanić; Modrić).

Objektivno se može zaključiti da je u svim četirima dvobojima Hrvatska bila bolja momčad na travnjaku, posebice na gostovanjima, gdje su domaće momčadi spašavale vratnice (Šuker u Beogradu, Olić u Harkivu).

Ima i još jedna dodirna točka: u oba neuspješna kvalifikacijska ciklusa hrvatske su reprezentacije ulazile u nikad boljem stanju, na krilima izvanrednih rezultata s prijašnjih velikih natjecanja (bronca na SP-u u Francuskoj 1998., odnosno četvrtfinale na Euru 2008. u Austriji i Švicarskoj).

Sljedeći kvalifikacijski ciklus nakon neuspjeha ujesen 1999. godine kao izbornik je nastavio Ćiro Blažević. Smijenjen je nakon uvodna dva remija protiv Belgije u Bruxellesu (0-0) i Škotske u Zagrebu (1-1). Nameće se pitanje hoće li Slaven Bilić također povesti momčad u novi ciklus, te hoće li ga, ispuni li se prvi uvjet, odraditi do kraja.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider