Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Predrasude su nestale

Tri priče Hrvata koji igraju u prvenstvu Islanda: "Nisu ekstremne plaće, ali..."

Reporter Nove TV Milan Stjelja u iščekivanju utakmice Island - Hrvatska napravio je reportažu o trojici hrvatskih nogometaša koji su nekoć igrali u HNL-u, a sad igraju nogomet u zemlji gejzira.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Igor Jugović 28-godišnji je Zagrepčanin s točno 100 nastupa u 1. HNL, Mario Tadejević godinu je dana mlađi Riječanin s oko 40 HNL nastupa, dok je Ivica Džolan, njegov vršnjak rodom iz Osijeka, odigrao ukupno 30 utakmica u najvišem nogometnom rangu u Hrvatskoj.

Jugović je prošao sve mlađe selekcije hrvatske reprezentacije i opravdano je očekivao bolji razvoj karijere.

"Da mi je tad netko rekao 'ti ćeš igrati na Islandu u poluprofesionalnoj ligi', rekao bih 'ma nema šanse'. Ne znam da li bi nastavio igrati nogomet. Imao sam neke predrasude o islandskom nogometu, ali evo nakon godinu dana mogu reći samo sve pozitivno."

A najpozitivnije je to što, za razliku od Hrvatske, ovdje dobiju sve što su dogovorili s klubom. Plaće su od 3 do 10 tisuća eura.

"To nisu ekstremne plaće, ali sigurno možeš zaraditi, možeš staviti sa strane. Život kao život je, osim vremena, fenomenalan", kaže Jugović i dodaje:

"Što je najbitnije, pokriveni su stanovi i rent-a-car. Stan od 50 kvadrata, nenamješten, ovdje mjesečno stoji 1600-1700 eura."

O kvaliteti islandskog prvenstva pričao je Mario Tadejević.

"Dosta slabija nego u Hrvatskoj. Nešto između naše Prve i Druge lige."

Kao bivšem igraču Rijeke drago mu je što je Rijeka osvojila prvi naslov prvaka u povijesti kluba.

"Pa vrlo lijepo je to bilo, ali i dosta tužno jer opet nisam bio doma da doživim to osobno tamo u gradu. Jako je to pozitivan rezultat za Rijeku i Riječane."

Vjeruju li Hrvati na Islandu da im ovo može biti odskočna daska za daljnju karijeru?

"Ja mislim da može. Ako si došao ovdje, igraš, napraviš dobar rezultat, izboriš Europu, tamo prođeš kolo, dva i netko te može zapaziti i onda odeš dalje", rezonira Ivica Džolan.

A takav rasplet im mi iskreno i želimo.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider