Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Prilika za bolje usmjeravanje

Hrvatski nogomet i koronavirus: Apsurdna situacija, nema štete od TV-prava i ulaznica

S obzirom da su transferi i prihodi od Europe glavne stavke proračuna hrvatskih klubova, još uvijek ne znamo posljedice ovog stanja za naš nogomet.

Ako zarate igrač i klub oko isplate plaća FIFA je ponudila mjeru na koju se može klub pozvat u ovim izvanrednim okolnostima, i igraču isplatiti minimalac. A ako igraču primjerice, isteče ugovor 1. srpnja a aktualno prvenstvo se nastavi i dalje igra - produžuje mu se ugovor.

"Naime radi se o tome da je FIFA člankom 18. po FIFA-inom pravilniku o transferima igrača. Trajanje ugovora kaže da kreće od dana stupanja na snagu ugovora, pa do završetka sezone u kojoj ugovor ističe. Prema tom je FIFA ovim aktom uredila da se ugovori produžuju do kraja ove sezone", poručio je odvjetnik Davor Radić koji je specijalist za nogometno-pravnu problematiku.

Dijalog klubova i igrača je najbolje rješenje

Iz Nogometnog sindikata, kao i nedavno Damir Mišković u razgovoru za Novu TV, tvrde kako je najbolje rješenje dijalog.

"Ne može FIFA ništa dogovoriti automatski. Ono što se mora dogovoriti i dogoditi je između igrača i kluba. Ja bi pozvao klubove da konačno sa igračima sjednu za stol i krenu dogovarati uvjete da im se to ne razbije o glavu. Dogovor kuću gradi i prema tome treba ići."

Evo kako, po novim FIFA-inim mjerama, stoje stvari sa transfernim rokovima koji bi mogli trajati, možda, dobar dio jeseni.

"Transferni rok traje od završetka sadašnje, i traje do početka nove sezone. Ovdje želim napomenut da je FIFA ovo razdoblje ograničila na 12 tjedana. Tako da ovo razdoblje ne može biti duže od 12 tjedana."

Ovo je prilika da HNS usmjeri nogomet prema boljemu

Sindikat poziva Hrvatski nogometni savez da se pronađe model za financiranje stavki od kojih klubovi dobivaju minimum.

"Ono što je sada prilika, je da HNS usmjeri nogomet prema boljemu. Ovo ne možemo uzeti kao najveće zlo. Ovo može biti izvrsta prilika da poboljšamo prihode od TV-prava, uvjete drugoligaša, trećeligaša..."

S obzirom da su transferi i prihodi od Europe glavne stavke proračuna hrvatskih klubova, još uvijek ne znamo posljedice ovog stanja za naš nogomet.

Nitko osim Hajduka nema štetu zbog neprodanih ulaznica

"Mi praktički ne možemo odrediti štetu, jer štetu od TV-prava nemamo. Štetu od plaćenih ulaznica nemamo, osim Hajduka koji bolje stoji od ostalih s ulaznicama. Mi možemo govoriti o šteti koja će nastati od transfera", izjavio je Mario Jurić iz Nogometnog sindikata.

Prevedeno, mnogim našim klubovima je organizacija utakmice veći trošak nego zarada, a kada postoje milijuni od TV-prava, ulaznica, marketinga i svega ostalog osim transfera, evo koliko se gubi bez toga, dok nogomet miruje u Španjolskoj.

"Ako se sezona ne odigra do kraja gotorimo o iznosu od milijardu eura. Ako nastavimo igrati iza zatvorenih vrata onda je šteta oko 300 milijuna. Ako nastavimo ligu s gledateljima onda je šteta koja je do sada napravljena oko 150 milijuna", iznio je Javier Tebas, predsjednik Španjolskog nogometnog saveza.

Eto kolika je nogomet tvornica novca. Koja, nažalost, trenutačno stoji i prestrukturira se za, nadajmo se, neko bolje sutra.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider