Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
GOL.hr na finalu Lige prvaka

Hrvatska može biti ponosna: 'Sramota' Engleza, čak i Nijemci ljubomorni

U finalu Lige prvaka Barcelona i Juventus sastaju se na berlinskom Olimpijskom stadionu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Berlin je prvi put domaćin finala Lige prvaka/Kupa prvaka i nakon Stuttgarta, Münchena i Gelsenkirchena četvrti njemački grad koji će ugostiti finaliste najvećeg klupskog natjecanja. 

Barceloni i Juventusu bit će to osmi finale. Barcelona ima četiri naslova prvaka Europe, Juventus dva. Barca je u svoja posljednja tri finala pobjeđivala, a Juventus je gubio. Ako Juve pobijedi, prvi put će osvojiti tri najveća trofeja u sezoni, a ako Barca slavi, prva će upisati drugi "treble". To još nikome nije pošlo za rukom. Prvi put Barceloni je to uspjelo 2009. pod vodstvom Pepa Guardiole.

Messi potvrđuje Zlatnu loptu

"Kad je Messi u formi, a ove sezone je to slučaj, Barceloni je dovoljno 15 igrača da sve osvoji", kaže čuveni argentinski trener Cesar Luis Menotti.

Ako Barca osvoji, Messi će bez ikakve sumnje osvojiti petu Zlatnu loptu, a Xavi Hernandez oprostit će se od najdražeg dresa uz fanfare, osvojenu četvrtu Ligu prvaka i ukupno 26. trofej u velikoj karijeri, računajući i reprezentaciju.

Barcelona je po svim kriterijima veliki favorit, od forme koju prikazuje od početka godine, ostvarila je 29 pobjeda u posljednje 33 utakmice, do igračkih imena pa i tradicije Messijeve generacije koja ne gubi finala.

Napad forte Barcelone

Barcelonin ubitačni napad Messi, Luis Suarez i Neymar najveći je forte Katalonaca. "MSN" tri ove je sezone zabio 120 golova u svim natjecanjima, već sada srušivši za dva gola rekord Realova napada Cristiano Ronaldo, Karim Benzema i Gonzalo Higuaino iz 2012. Vidjet ćemo hoće li nakon finalne utakmice još malo poboljšati svoju statistiku, ali teško je zamisliti da bi Barcelona mogla dobiti finale a da netko iz napadačkog trija ne zabije pogodak.

Barcelona ulazi u finalnu utakmicu u kompletnom sastavu, dok je Juventus dosta uzdrmala ozljeda pouzdanog braniča Giorgija Chiellinija. Osim što je Juve izgubio važnog igrača, na taj način ostat ćemo uskraćeni za okršaj Chiellinija i Suareza, koji je ostavio onaj čuveni otisak zuba na Chiellinijevu ramenu na Mundijalu u Brazilu. Ali zato je tu Patrice Evra koji također ima nekih neraščišćenih računa sa Suarezom dok su još obojica nastupala u Premershipu.

Fizički moćni Juve

"Kako zaustaviti Messija?" bilo je pitanje na press-konferenciji uoči utakmice za Massimiliana Allegrija.

"Moramo misliti kako da zabijemo", retorički je odgovorio trener Juventusa i potom dao do znanja što je zapravo najjači adut njegove momčadi.

"Fizički se osjećamo jako moćno", utvrdio Allegri koji nije htio previše kukati za Chiellinijem.

"Bitan nam je igrač, ali imamo dobre zamjene, tu su Barzagli i Ogbonna. Obojica su spremni".

Iako je već osvojio prvenstvo i Kup, još uvijek se ne zna što će biti s Luisom Enriqueom. Kao da na Camp Nouu čekaju da prođe najvažnije finale pa da konačno odluče. Kako god, Enrique ulazi u finale s nepromijenjenom filozofijom.

"Moramo igrati našu igru, dominirati terenom, kontrolirati loptu i stvarati šanse. Vezni red je taj koji daje ton igri, bilo prema naprijed ili prema nazad", ističe Enrique.

Rakitić izgurao Xavija, Buffonova zadnja šansa

Možda ćemo u jednom dijelu utakmice gledati i posljednji obračun dvaju ponajboljih veznjaka u posljednjih petnaestak godina, Xavija i Andrea Pirla. Hrvatski veznjak Ivan Rakitić razlog je zbog kojeg kažemo možda. "Raketa" je izgurao Xavija iz udarnog sastava, tako da Xavi može računati na minute tek u drugom dijelu utakmice, no Pirlo je još uvijek nezamjenjiv u Juventusu. Pirlo je u karijeri osvojio baš sve ili skoro sve, bio je svjetski klupski prvak, osvojio je dvije Lige prvaka s Milanom, nedostaje mu još samo Euro naslov.

Međutim, njegovom senatorskom kolegi Gianluigiju Buffonu ovo je možda posljednja prilika da se dokopa klupskog nogometnog "svetog grala". Buffon i Pirlo su na Olimpijskom stadionu u Berlinu podigli pokal namijenjen svjetskom prvaku. Je li suđeno da na njemu osvoje i Ligu prvaka?

Jedan Hrvat i jedan Nijemac u finalu

I za kraj jedan podatak koji pojačava činjenicu da Hrvatska opet ima igrača u finalu Lige prvaka, čak treću sezonu zaredom, čime se može podičiti malo koja zemlja na svijeta. Primjerice, svjetski prvak Njemačka također ima jednog igrača, to je vratar Barcelone Marc-André ter Stegen, koji bi s 23 godine mogao postati treći najmlađi vratar koji je osvojio Ligu prvaka, a o Englezima ne treba ni pričati.

Vjerojatni sastavi:

Juventus: Buffon; Lichtsteiner, Bonucci, Barzagli, Evra; Marchisio, Pirlo, Pogba; Vidal; Tévez, Morata.

Nedostaju: Chiellini, Cáceres – ozlijeđeni.

Pod upitnikom: Barzagli

Barcelona: Ter Stegen; Alves, Piqué, Mascherano, Alba; Rakitić, Busquets, Iniesta; Messi, Suárez, Neymar.

Nedostaju: -

Pod upitnikom: -

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider