Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Je li trebalo biti tako?

Hrvatska bez pobjede u Mađarskoj, Čačić svojim potezom opet iznenadio

Hrvatska i Mađarska odigrale su u Budimpešti prijateljski susret koji je završio rezultatom 1:1.

Stao je pobjednički niz Ante Čačića. U petoj utakmici na klupi hrvatske reprezentacije, od kojih su tri bile prijateljske, stigao je i prvi remi. Tri dana nakon što je u Osijeku pobijedila Izrael (2-0), hrvatska nogometna reprezentacija je u prijateljskom susretu igranom u Budimpešti odigrala 1-1 protiv Mađarske.

Hrvatska je povela u 29. minuti golom Marija Mandžukića na asistenciju Ivana Perišića, a domaćin je izjednačio u 79. minuti sjajnim pogotkom Balasza Dzsudzsaka iz slobodnog udarca s 20-tak metara.

Domaćin limitiran, ali sa šest izmjena - Hrvatska s jednom

Kao što se i očekivalo bila je to čvrsta, prava natjecateljska utakmica dviju reprezentacija koje će nastupiti na europskom prvenstvu u Francuskoj. Hrvatskoj je pripalo prvo, a domaćinu drugo poluvrijeme. Treba reći i kako domaćin nije krenuo s najjačom postavom, pa je jake snage ubacio i u drugih 45 minuta, dok je naš izbornik u cijeloj utakmici napravio jednu jedinu izmjenu (!?) i to ubacivši načetog kapetana Darija Srnu umjesto Matea Kovačića

Podsjetimo, Hrvatska je u Budimpeštu doputovala sa samo 16 igrača od kojih su trojica vratari. Dakle, za dvoboj protiv Mađara Ante Čačić je imao svega 13 igrača u polju. Zbog ozljeda i bolesti otpali su Pjaca, Rakitić, Kalinić i Badelj, dok Srna nije bio spreman za svih 90 minuta.

U prvih 11 je ubacio dvojicu nogometaša Dinama, Domagoja Antolića i Gordona Schildenfelda, a na klupi priliku nisu dobili Alen Halilović, Dejan Lovren i treći vratar Ivan Vargić. Čini se po reakciji mladog Halilovića (odmahivanje rukom) da mu se takav potez izbornika nikako nije svidio.

Čačić je u utakmicu krenuo s 4-1-4-1 sustavom, a ostale nije mogao probati jer je ostao na jednom jedinom napadaču. Modrić je 'glumio' Badelja iz Osijeka na mjestu korektora veznog reda. Vida je krenuo na lijevom beku, a Vrsaljko na desnom iako se uoči ove reprezentativne akcije najčešće spominjao baš Šime kao rješenje za lijevi bok.

Kovačić i Antolić ostali su nedorečeni i nisu uspjeli zagospodariti sredinom terena, a Modrić je teško mogao sam ponijeti cijeli teret borbe s domaćim veznjacima, naročito u kreaciji.

Mađari su krenuli agresivno, no polako su vidljivo kvalitetniji hrvatski nogometaši polako preuzeli inicijativu koju su okrunili pogotkom Mandže na asistenciju opet odličnog Perišića. Pokušavao je domaćin iz daljine, ali ti udarci nisu bili opasni za Lovru Kalinića.

Umor učinio svoje, a nije moralo tako biti

U drugih 45 minuta Mađari su već na početku napravili tri izmjene i opet pritisnuli naše koji su se umorni teško hrvali s agresivnom, ali i prilično limitarnom momčadi domaćina. Na kraju su i uspjeli izjednačiti pokvarivši plan Ante Čačića o dobrom rezultatu u, nažalost, našoj najjačoj provjeri uoči Eura.

Izbornik je nakon potpuno nelogičnog poteza, kada je pozvao za dvije utakmice sa šest izmjena samo 20 nogometaša, sada opet iznenadio sa samo jednom jedinom izmjenom (čak ni Vargić nije stao na gol)! Njegov kolega na mađarskoj klupi napravio je svih šest dopuštenih i dobio bitku u drugom dijelu.

Bila je to peta utakmica 'vatrenih' pod Čačićevim vodstvom i prvi remi nakon pobjeda protiv Bugarske (3-0), Malte (1-0), Rusije (3-1) i Izraela (2-0). Bio je to ujedno i sedmi međusobni susret Hrvatske i Mađarske, pri čemu četvrti remi, uz tri hrvatske pobjede.

'Vatreni' će na EURO-u u Francuskoj igrati u skupini D protiv Turske (12. lipnja, Pariz), Češke (17. lipnja, St Etienne) i Španjolske (21. lipnja, Bordeaux), dok će Mađarska igrati u skupini F protiv Austrije (14. lipnja, Bordeaux), Islanda (18. lipnja, Marseille) i Portugala (22. lipnja, Lyon).

MAĐARSKA: Dibusz (od 46. Bogdan) - Fiola, Lang, Guzmics, Korhut - Nagy (od 46. Elek), Gera - Nemeth (od 46. Nikolić), Kleinheiser (od 80. Bode), Dzsudzsak (od 81. Stiber) - Priskin (od 36. Szalai)

HRVATSKA: Subašić - Ćorluka, Vida, Schildenfeld, Vrsaljko - Modrić, Antolić - Kovačić (od 75. Srna), Perišić, Brozović - Mandžukić

Jeste li zadovoljni viđenim na prijateljskim utakmicama nogometne reprezentacije?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider