Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
rađa se rivalstvo

Turska sapunica i koga što više peče: Hrvatska u 'šokovima' vodi 2:1, igraju još tri puta

Hrvatska i turska reprezentacija imaju više nego zanimljivu povijest, a bliska budućnost donosi nove susrete.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Vatreni će igrati s jakim protivnicima Španjolskom, Turskom i Češkom, odlučile su kuglice u Parizu. Ždrijeb Europskog nogometnog prvenstva nije bio posebno naklonjen našoj reprezntaciji. 

Od protivnika koji nas čekaju na Euru 2016. hrvatska nogometna reprezentacija je najviše natjecateljskih utakmica odigrala s Turskom protiv koje će naši nogometaši igrati čak tri puta u sljedeće dvije godine. Ne zaboravimo da smo s Turcima i u kvalifikacijskoj skupini za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018.

Engleska i onaj gol Vlaovića pa Beč

Prva utakmica ove dvije reprezentacije je bila na Euru 1996., a Hrvatska je u svom prvom povijesnom nastupu na Europskom prvenstvu pobijedila Tursku pogotkom Gorana Vlaovića četiri minute prije kraja susreta. Bio je to prvi pogodak i prva pobjeda hrvatske nogometne reprezentacije na velikim natjecanjima.

U tom susretu Hrvatska je igrala u sastavu: Ladić - Jarni, Štimac, Bilić, Jerkan, Asanović, Prosinečki, Boban (Soldo 57), Stanić, Šuker (Pavličić 90), Bokšić (Vlaović 73).

No, na Euru 2008. doživjeli smo najšokantniji poraz. Hrvatska je na nevjerojatan način izgubila četvrtfinalni dvoboj od Turske. Ivan Klasnić je u 119. minuti doveo našu reprezentaciju u vodstvo 1-0, te se činilo da će nas njegov pogodak odvesti među najbolje četiri reprezentacije na kontinentu. No, Turska je postigla gol u sudačkoj nadoknadi produžetaka, doslovce posljednji udarac na utakmici bio je onaj Semiha Senturka koji se zabio u same desne rašlje iza Pletikose, pa su o pobjedniku odlučivali penali.

Nakon šoka doživljenog u samoj završnici naši reprezentativci nisu imali koncentracije prilikom izvođenja 11-eraca. Modrić i Rakitić promašili su vrata, dok je udarac Petrića obranio Rustu. S druge strane Turci su pogodili sva tri svoja udarca s bijele točke.

Za Hrvatsku su u tom susretu nastupili: Pletikosa - Ćorluka, Šimunić, Robert Kovač, Pranjić - Srna, Niko Kovač, Modrić, Rakitić, Kranjčar (Petrić, 65) - Olić (Klasnić, 97).

Turci dobro pamte kako su ostali bez Eura

Osveta za šokantan poraz u četvrtinalu Eura 2008. stigla je u dodatnim kvalifikacijama za Euro 2012. Turci su tada tvrdili da je njihov izostanak s Eura gori neko ispadanje Hrvata s prvenstva nekoliko godina ranije.

U prvoj utakmici u Istanbulu Hrvatska je sa 3-0 svladala Tursku. Utakmica je počela na najbolji mogući način za Hrvatsku, zgoditkom Olića već nakon nepune dvije minute igre. Hrvatska u 32. minuti dolazi do prednosti od 2:0 nakon duge akcije, u kojoj je prvo Olić namjestio priliku za Modrića koji nije uspio pucati sa svega deset metara, no u nastavku akcije lopta je došla do Srne, čiji nabačaj sjajnim skokom Mandžukić glavom provodi u mrežu. Drugo poluvrijeme započelo je kao prvo, zgoditkom Hrvatske. Kapetan Srna je izveo slobodan udarac s desne strane i milimetarskom točnošću pogodio potpuno samog Ćorluku koji pogađa tursku mrežu.

Hrvatsku je veliku pobjedu ostvarila u sastavu: Pletikosa Vida, Schildenfeld, Šimunić, Ćorluka, Dujmović, Modrić, Srna, Rakitić (Pranjić, 83), Olić (Jelavić, 85), Mandžukić (Eduardo, 90). U uzvratu je bilo 0-0 i Hrvatska je otišla na Euro 2012.

Kako vam se čini skupina Hrvatske na Euru?

Ukupno glasova:

Protiv Španjolske smo odigrali jednu natjecateljsku utakmicu, i to u posljednjem kolu natjecanja u skupini na Euru 2012., s tim da je Hrvatskoj trebala pobjeda za plasman u četvrtfinale. Protiv europskih i svjetskih prvaka Hrvatska je pružila vrlo dobru partiju. Španjolci su djelovali nemoćno većim dijelom utakmice, a u zadnjih pola sata opasno su visili. U 59. minuti Rakitić nije zabio iz stopostotne prilike, a u 87. minuti u petercu je oboren Ćorluka, ali sudac ništa nije dosudio. Španjolci su zabili pobjednički gol u 88. minuti, a strijelac je bio Jesus Navas.

Za Hrvatsku su igrali: Pletikosa - Vida (Jelavić 66), Ćorluka, Schildenfeld, Strinić - Srna, Rakitić, Modrić, Vukojević (Eduardo 81), Pranjić (Perišić 66) - Mandžukić.

Protiv Češke smo odigrali tek dvije prijateljske utakmice, 1996. godine bilo je 1-1, a 2011. je Hrvatska slavila sa 4-2. Nikola Kalinić je bio dvostruki strijelac (13, 61), a po jedn gol zabili su Eduardo (10) i Ivo Iličević (75).

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider