Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Rastemo...

Hrvatska hit kvalifikacija euro kupova: Uskoro i dva kluba u Ligi prvaka!?

Ovoljetni uspjeh naših nogometnih klubova na euro travnjacima nisu samo rezultirali povijesnim ulaskom sva četiri naša predstavnika u play-off Europske lige.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

12 pobjeda iz 18 nastupa koje su zajednički ostvarili Dinamo, Rijeka, Hajduk i Split pretvorili su Hrvatsku u najuspješniju naciju kvalifikacija. Nastave li na tom tragu i dalje, Hrvatska bi za dvije sezone mogla imati i dva kluba u lovu na Ligu prvaka.

Nastupi hrvatskih klubova osvjetlali su obraz hrvatskog nogometa u Europi. I donijeli potvrdu kako nije sve tako sivo. Jer samo još Španjolska, Engleska, Italija i Francuska iz Liga petica, te Portugal i bogata Rusija imaju sve svoje predstavnike još u igri. U tom društvu nema jedne Njemačke, ali ima Hrvatske.

Hrvatska zasad najuspješnija u kvalifikacijama euro kupova

U 18 utakmica hrvatski predstavnici upisali su 12 pobjeda, te po tri remija i poraza. Po tome je Hrvatska najuspješnija zemlja dosadašnjeg dijela europske sezone. Kazahstan ima isti broj bodova, ali su njihova dva kluba ispala.

Naravno, ne treba se sada zadovoljiti time i stati. Dinamo je izvukao neugodni rumunjski Petrolul i neće mu u biti lako. Hajduku na putu do skupina Europske lige stoji mnogo bogatiji ukrajinski Dnjipro, a Splitu nekadašnji talijanski velikan, a danas stabilan klub Serie A - Torino. Rijeka je možda i najbolje prošla. S obzirom na konstantni razvoj momčadi s Kantride, Rijeka će u dvoboje s moldavskim Šerifom ući kao favorit.

Treba dohvatiti 15. mjesto

Krenulo je dobro, a nastavili se ovakvim tempom, Hrvatska bi uskoro mogla napraviti značajan iskorak na UEFA-inom klupskom renkingu.

Trenutačno smo 19. s okruglih 20 bodova. Cipar je već sad dohvatljiv, a nije daleko ni Izrael kojem su ispala 3 od četiri predstavnika. Niti Austrija nema neku osjetniju prednost, no pravi cilj je 15. pozicija koju sada drži Rumunjska s 3 cijela 8 bodova više od Hrvatske. Jer 15. mjesto donosi dva predstavnika u lovu na Ligu prvaka.

Teško je sada nagađati i prognozirati rezultate predstavnika svih ovih zemalja, no jedno je sigurno: napredak je očigledan. Do te mjere da, eto, Hrvatska može sanjati o dva kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Što je još do prije koju godinu dana, bilo nezamislivo!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider