Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zasad simbolična gesta, ali...

Hoće li novi stadion na Kantridi ipak niknuti? Mišković s Kinezima napravio prvi korak

U Dubrovniku je napravljen prvi korak prema izgradnji novog stadiona na Kantridi.

Galerija Nova Kantrida (Foto: stadion kantrida.hr) Nova Kantrida (Foto: stadion kantrida.hr) Nova Kantrida (Foto: stadion kantrida.hr) +1 Nova Kantrida (Foto: stadion kantrida.hr)

Prvi korak prema izgradnji novog stadiona na Kantridi napravljen je ovog petka u Dubrovniku na summitu Kine i zemalja srednje i jugoistočne Europe.

Predsjednik i vlasnik Rijeke Damir Mišković potpisao je s kineskim ulagačima memorandum. Radi se zapravo o iskazivanju namjere o suradnji, dok konkretne ugovore o izgradnji tek treba potpisati.

Mišković je memorandum potpisao s predstavnicima kompanije Top International Engineering Corporation.

Ako u cijelom poslu dođe do potpisa ugovora i početka gradnje, na mjestu gdje se danas nalazi Kantrida trebao bi niknuti novi stadion s kapacitetom od otprilike 15.000 mjesta. Bilo bi to jedno multifunkcionalno zdanje jer bi u sklopu stadiona bili i hotel i trgovački centar.

Za godinu dana potpis konkretnog ugovora?

"U pitanju su sve infrastrukturni projekti. Vjerujem da će danas potpisani memorandumi biti pretočeni i u konkretne ugovore. Radi se o ulasku kineskih financijskih institucija na prostor Hrvatske, za one projekte za koje u ovom trenutku nismo u stanju u ovom času ishoditi novac EU-a", izjavio je ministar gospodarstva Darko Horvat.

"Za godinu dana bismo trebali potpisati i konkretan ugovor o realizaciji projekta izgradnje nogometnog stadiona prema UEFA-inim standardima, hotela i poslovnog centra u Rijeci, a suradnja se možda proširi i na izgradnju marine“, izjavio je generalni direktor tvrtke Stadion Kantrida Luka Ivančić.

Ovo je već četvrta sezona otkako je Rijeka preseljena s Kantride na Rujevicu, gdje je tvrtka Social Sport izgradila stadion i kamp.

U međuvremenu je Rijekina navijačka skupina Armada organizirala prijateljsku utakmicu između Rijeke i Maribora, kao podsjetnik na vrijeme kad se igralo podno stijena...

Službeno prioćenje HNK Rijeke:

''Potpisan je Memorandum o razumijevanju oko projekta izgradnje budućeg stadionskog kompleksa Kantrida između predstavnika tvrtke Stadion Kantrida d.o.o. i predstavnika kineskog TIEC – a (Top International Engineering Corporation) .

Memorandum je potpisan u sklopu susreta najviših kineskih političkih dužnosnika i gospodarstvenika i njihovih kolega iz 16 zemalja srednje i istočne Europe.

Tekst memoranduma o razumijevanju uobičajeno sadrži opis dogovora između dvije poslovne stranke, a u ovom konkretnom slučaju iskazan je interes za suradnju na projektu gradnje stadionskog kompleksa Kantrida.

TIEC je korporacija koja zapošljava više od 20.000 ljudi i bavi se investicijskim projektima i građenjem, a osim u Kini djeluje i na međunarodnom tržištu.

Korporacija djeluje od 1950. godine i gradi ceste, aerodrome, bolnice, zgrade i ostale građevine u zemljama diljem svijeta, a izgradila je i nacionalni stadion u Capo Verdeu. Za svoje radove primili su brojne strukovne nagrade.

Grad Rijeka je, kao suvlasnik HNK Rijeka i vlasnik terena, također uključen od samog početka u razgovore s kineskim partnerom. Predstavnici Stadion Kantrida d.o.o. i HNK Rijeka predstavili su projekt stadionskog kompleksa Kantrida mnogim potencijalnim investitorima, a najveći interes pokazale su dvije kineske i jedna njemačko-švicarska korporacija.

TIEC-a je bio najkonkretniji i sa zadovoljstvom možemo konstatirati da je postavljen formalno-pravni temelj za izgradnju željno iščekivanog stadiona na Kantridi.''

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider