Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vrbanović tvrdi da je nevin

HNS se boji zajedničkog skandiranja hrvatskih i kosovskih navijača

Ispod južne tribine maksimirskog stadiona u Dnevnik Nove TV javio se reporter Andrija Jarak.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska nogometna reprezentacija ove subote na stadionu Maksimir igra protiv Kosova u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Zasigurno je da se radi o dvije prijateljske zemlje i da se ne očekuju neki navijački sukobi. Međutim, poučeni iskustvom iz listopada prošle godine kada su hrvatski i kosovski navijači zajedno uzvikivali neprimjerene uzvike i kad su brutalno kažnjeni jedan i drugi Savez. To je zapravo ta točka kojoj treba posvetiti posebnu pozornost.

Kako teku pripreme, u Dnevniku Nove TV je Andrija Jarak provjerio s izvršnim direktorom Hrvatskog nogometnog saveza Damirom Vrbanovićem.

"Veselimo se ovoj utakmici, nije ovo utakmica visokog rizika i pretpostavljamo da će proći u dobrom i kvalitetnom ozračju. Koristim priliku da, s obzirom da nema nekog animoziteta koji bi rezultirao provokacijama, i naše i gostujuće navijače pozovem na fer navijanje, mislim da će i jedna i druga strana učiniti sve da utakmica prođe u dobrom ozračju, tim više što smo naučili lekciju iz Albanije, a to je da nam se ništa ne oprašta."

Obično organizatori strahuju od sukoba navijačkih sukoba, ali ovdje je prisutan strah od zajedničkog skandiranja.

"Da, bila je to jedna skupa zafrkancija. Radi se o neprihvatljivom navijanju. UEFA i FIFA imaju vrlo jasne propise kad su u pitanju uzvikivanja različitih pogrdnih riječi, a pogotovo kad je u pitanju rasizam, tu je nulta stopa tolerancije. Mi smo nažalost stalni gost disciplinskih tijela UEFA-e i FIFA-e, čak smo u nekim trenucima morali i prevoditi neke pjesme, a to sve pokazuje koliko UEFA ne prihvaća određena navijanja. Apeliram na navijače da to prihvate, od toga ne možemo pobjeći. Nismo u situaciji da se možemo igrati, već smo dugo na rang listi disciplinaca i zato ih molim za fer i korektno navijanje."

"Zgrožen sam mogućnošću da bi netko mogao biti tako brutalno kažnjen za svoje djelovanje"

Idemo na ove malo aktualnije događaje. Protekli tjedan je obilježio oružani napad na Zdravka Mamića čiji ste dugogodišnji suradnik i u Dinamu i u Hrvatskom nogometnom savezu. Kako to komentirate?

"Kao sportski djelatnik i čovjek sam zgrožen mogućnošću da se tako nešto dogodi bilo kome, ne samo Zdravku Mamiću nego bilo kojem sportskom djelatniku. Teško je naći bilo kakve riječi koje bi opisale naš šok tim činom. Nadam se da će ljudi koji su zaduženi za to pronaći krivce i naći motive ovakvog čina jer doista je suludo da bi netko zbog svog sportskog djelovanja i načina djelovanja mogao biti ovako brutalno kažnjen."

"Dinamo nije oštećen, s optimizmom čekam kraj suđenja"

Vaše suđenje zajedno s braćom Mamić na Županijskom sudu u Osijeku ulazi u završnu fazu, ostala su još dva svjedoka, među njima i Dejan Lovren. Što očekujete od suđenja?

"Pa ja sam na početku rekao da će taj proces nakon nekog vremena pokazati kako optužbe nemaju jasnu pravnu utemeljenost. Duboko vjerujem da je, nakon što je ispitano više od 80 svjedoka, svima postalo jasno da je ovo jedna prazna priča. Dinamo nije oštećen, nitko nije napravio nikakvu štetnu radnju, duboko sam uvjeren da će tako i završiti, ja s velikim optimizmom čekam kraj ovog suđenja."

"Razgovarao sam s Lovrenom, on je čestit i hrabar"

I za kraj - Lovren svjedoči dan prije suđenja. Je li to opterećenje i pritisak?

"Nije, naprosto to je rutina. Ja sam razgovarao s Dejanom, on je jedan čestit i hrabar momak koji je rekao da će, ako treba, to napraviti i na dan utakmice. Naravno, šalio se. On će doći dan ranije, obavit će to što treba, reći će to što ima reći. Mi se duboko nadamo da će suđenje nakon ta dva svjedoka završiti ovo suđenje i pretrpjeti ovu veliku muku i trud s jednim sretnim rješenjem."

Hoće li Zdravko Mamić biti na utakmici?

"Koliko ja znam - da. Dobio sam informacije i saznali smo da nije oštećen nikakav vitalni organ, on normalno funkcionira i on će doći na utakmicu."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider