Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Stanimo im na kraj!'

HNS otkrio veliki propust Talijana: Evo kako su huligani došli do ulaznica

Hrvatski nogometni savez reagirao je na ispade huligana na utakmici Italija - Hrvatska.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U priopćenju koje prenosimo u cijelosti Hrvatski nogometni savez osudio je ponašanje grupe izgrednika i pozvao organe reda da se pozabave problemom huliganizma.

"Nažalost, izvrsna igra hrvatske reprezentacije u Milanu pala je u drugi plan nakon incidenata koje je vidio cijeli svijet. Vatreni su u Milanu nadigrali veliku Italiju i tijekom ove jeseni pokazali svu raskoš talenta i potencijal ove reprezentacije, no zaslužene hvalospjeve oduzeli su im huligani koji se nepravedno nazivaju „hrvatskim navijačima“.

Hrvatski navijači, njih 6602 koliko ih je kupilo ulaznice putem HNS-a za ovu utakmicu, zaslužuju pohvale za podršku, navijanje i osudu huligana te ih pozivamo da se nastave boriti protiv svih oblika nasilja i netolerancije na stadionima. Huligani, naime, čine veliku štetu i imidžu hrvatskih navijača koji su toliko puta oduševili svojim navijanjem i koreografijama i koji su u svijetu priznati kao vatrena, vjerna i srčana skupina. Prepoznatljivi po svojoj ljubavi prema reprezentaciji baš kao i naši reprezentativci po svojoj nogometnoj klasi koju tako sjajno demonstriraju proteklih mjeseci.

Huligani koji su bakljama, dimnim bombama, rasističkim i fašističkim skandiranjem, mržnjom, netrpeljivošću, destrukcijom i zlonamjernošću izazvali privremeni prekid utakmice, ugrozili sigurnost igrača i gledatelja te zgrozili cijelu nogometnu Europu zaslužuju jedino i isključivo osudu svih segmenata društva. Hrvatski nogometni savez i ovim se putem ispričava domaćinima i svim gledateljima za ponašanje te grupe huligana zbog kojih se svi moramo sramiti. Uz rukovodstvo Saveza, svi reprezentativci kao i izbornik Niko Kovač jednoglasno su osudili ponašanje huligana i pozvali mjerodavne organe na reakciju.

HNS je u pripremi utakmice poduzeo sve mjere koje ima na raspolaganju prema propisima Uefe kako bi spriječio nerede o kojima je imao najave i prije utakmice. Prije 40 dana održan je sastanak s predstavnicima Talijanskog nogometnog saveza (FIGC), dogovorena je strategija prodaje ulaznica kao i sva pravila. HNS je sve informacije objavio transparentno, prikupio je osobne podatke svih vlasnika ulaznica te je u suradnji s MUP-om koristio pravo zabrane kupnje ulaznica osobama koje imaju zabranu pristupa utakmicama.

Nadalje, HNS je prije utakmice upoznao FIGC i predstavnike Uefe o propustu talijanskog sustava prodaje ulaznica, zbog čega je 1400 hrvatskih državljana kupilo ulaznice mimo HNS-a. Upravo su u tom dijelu tribine bili prisutni huligani koji su naštetili imidžu Hrvatske.

Hrvatski nogometni savez poziva hrvatske pravosudne organe da procesuiraju sve huligane koji su sudjelovali u incidentu jer im Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima upravo to omogućuje.

Pozivamo i sve druge segmente hrvatskog društva, počevši od Vlade Republike Hrvatske i svih institucija RH, da ove incidente koji su osramotili hrvatsku državu i hrvatski nogomet shvate kao "kap koja je prelila čašu" i koja će potaknuti sve koji imaju moć utjecati na rješavanje problema na energičnu i odlučnu reakciju. Ovakvi incidenti očito su posljedica propusta da se to učini puno ranije, a izostanak reakcije otvorio bi prostor za slične incidente u budućnosti. Takvi bi, osim sramote hrvatskoj državi, donijeli i nesagledive posljedice hrvatskom nogometu i hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji.

Talac ovih huligana nije samo Hrvatski nogometni savez koji godinama plaća drakonske kazne Fifi i Uefi već cijela država čijem ugledu ovakvi incidenti nemjerljivo štete. Za razliku od HNS-a, država ima mehanizme i moć za iskorjenjivanje huliganizma, nasilja i protupravnog ponašanja na stadionima, a Savez je i više nego željan pomoći u toj borbi na svaki način koji mu je na raspolaganju.

Stanimo na kraj huliganima!", stoji u priopćenju HNS-a.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider