Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
I dalje nerješiv problem

VIDEO HNS traži pomoć države, Šuker zgrožen: Dali smo groznu sliku Hrvatske!

Huliganski napad na delegaciju HNS-a počinili su ljudi od ranije poznati policiji. Nogometni savez ponovno je zatražio pomoć države, a ministarstva prebacuju odgovornost s jednog na drugo. Predsjednik HNS-a, Davor Šuker, ostao je zgrožen nakon napada na izbornika Niku Kovača.

Od 12 huligana, koliko ih je privedeno, čak jedanaestorica poznata policiji od ranije.

"Najčešće su poznati kao prekršitelji zakona javnog reda i mira, zakona o prometnim prekršajima i zakona o remećenju javnog reda i mira na sportskim natjecanjima", rekla je Maja Brozičević iz MUP-a.

Sudilo im se prema zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira.

"Od njih 12, dvije punoljetne osobe dobile su kaznu zatvora do osam dana, maloljetnik kaznu zatvora 24 sata, dok je devet osoba dobilo novčanu kaznu", izjavila je.

I kao i svaki put nakon nekog incidenta Nogometni savez zaziva u pomoć državu

"Država, država i država. Jedino da ispunimo sve ono što se od nas traži. Platini je pisao pismo Josipoviću, Infantino Milanoviću, dobili smo 39 preporuka od vijeća Europe kako pomoći nogometu, zašto su se svi oglušili?", pita se Šuker.

Ministri prebacuju odgovornost s jednog na drugo ministarstvo...

"Izostanak generalne prevencije, neprovođenje već riješenih slučajeva, podnesenih prekršajnih prijava i ono što iza toga slijedi - sankcije, nas dovodi u ovakvu situaciju. Prema tome za ovo nije odgovorno niti MUP niti policija", izjavio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

A resorni ministar bi se barem mogao raspitati o čemu se uopće radi...

"Mislim da je zakon o sprječavanju sukoba na sportskim terenima sasvim jasan i da treba institucija koja je za to zadužena je doslovno primijeniti", kazao je ministar obrazovanja i sporta Ivica Mornar.

Zbog ovog incidenta javni trening reprezentacije na Poljudu, 8. lipnja, gledat će se uz pozivnice i visoko osiguranje.

"Zgrožen sam, dali smo jednu groznu sliku Hrvatske prema svijetu i to me boli kao Hrvata", izjavio je Šuker.

Ne postoji opravdanje za fizičko nasilje, kao što ne postoji niti razumijevanje za onoga tko ga nije spreman osuditi. Bolje primjenjivanje zakona i brže procesuiranje može pomoći, no ne dovoljno ukoliko se ne promijeni i dosadašnja politika HNS-a. Dobro je što su Hajduk i Savez počeli razgovarati i što su voljni raditi na rješavanju sukoba. No, kako se njihovi odnosi nisu poremetili preko noći, teško je i očekivati da će se preko noći vratiti izgubljeno povjerenje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider