Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Obavijestili i OESS

HND osudio Šukerov ispad prema novinarima

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je nasilni ispad predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davora Šukera prema novinarima internetskog portala Index.hr prije konferencije za medije održane u četvrtak kada je jednom od novinara istrgnuo iz ruke mobitel kojim je ovaj snimao razgovor kolegice s glasnogovornikom HNS-a.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Također, HND je osim osude Šukerova poteza još jednom uputio poziv HNS-u da prestane onemogućavati novinare u izvještavanju sa svojih konferencija i drugih događanja.

"Sprječavati novinare da izvještavaju s događaja vezanih uz HNS i nogometnu reprezentaciju isto je što i onemogućiti javnost da bude izviještena i o svim drugim relevantnim zbivanjima u društvu, posebno onima koja su u njezinom interesu, što jamči i Ustav RH. A praćenje HNS-a, koji se dijelom financira i iz javnih izvora, bez obzira na to o kolikim je iznosima riječ, ne tiče se samo ljubitelja nogometa, već cijele javnosti.

U hotelu Hilton u Zagrebu, gdje je sjedište nogometne organizacije, troje novinara Index.hr-a zaustavljeno je uz pomoć zaštitara ispred prostorije u kojoj je kasnije HNS javno potpisao ugovor s jednom udrugom navijača. Glasnogovornik HNS-a objašnjavao je novinarima, koje je Savez stavio na listu nepoželjnih, da ne mogu ući, tvrdeći da nije riječ o javnom događaju.

Novinari Index.hr-a su cijeli incident snimili, pa je tako zabilježen i trenutak u kojem predsjednik HNS-a Davor Šuker u prolazu s leđa otima jednom od njih mobitel iz ruke i odnosi ga sa sobom. Mobitel je na upozorenje novinara da mu je oteta imovina uskoro vraćen, uz tvrdnju HNS-ova povjerenika za sigurnost da se nije ništa dogodilo.

HNS je prošli tjedan otvorenim pismom objavio da novinarima Index.hr-a zabranjuje dolazak na utakmice hrvatske reprezentacije, ulazak u prostorije Saveza i konferencije za novinare zbog, kako su objasnili, senzacionalističkog novinarstva te poziva na bojkot reprezentacije.

HND je odmah zatražio od HNS-a da hitno povuče odluku o zabrani rada novinarima Index. hr-a, o čemu je obavijestio Europsku federaciju novinara i neke druge novinske organizacije u svijetu, te OESS.

O nastavku ovoga potpuno neshvatljivog i neprimjerenog ponašanja vodstva krovne hrvatske nogometne udruge prema novinarima HND je ponovno obavijestio svoje partnere, koji su mu već najavili poduzimanje određenih koraka", stoji u priopćenju HND-a.

Nastavi čitati

Nastavi čitati