Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zbilja neobično

90 minuta od ispisivanja povijesti: Mali klub sa zanimljivom pričom nadomak Bundeslige

Do završetka nogometne sezone u Njemačkoj preostale su još dvije utakmice: finale Kupa i revanš kvalifikacija za Bundesligu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U Bremenu je ovog četvrtka odigrana prva utakmica kvalifikacija za popunjavanje preostalog mjesta u Bundesligi za iduću sezonu. Werder i Heidenheim odigrali su 0:0 te će odluka pasti u ponedjeljak 6. srpnja nakon uzvratnih 90 (a možda i 120) minuta.

Na Werder ne treba trošiti puno riječi, klub je to koji u svojim vitrinama ima četiri naslova prvaka, šest Kupova, čak i jedan kontintentalni trofej (Kup pobjednika kupova 1992. godine) i ono što je za ovu priču bitno istaknuti - klub koji trenutno ima najviše sezona provedenih u Bundesligi, jednu više od Bayerna i dvije više od HSV-a koji je do prije dvije godine bio jedini koji nikad nije ispao iz najvišeg ranga.

Puno više intrigira Heidenheim, klub koji nikad nije igrao u Bundesligi, a sad ih samo jedna pobjeda dijeli od povijesnog plasmana u elitu.

Filmski rasplet borbe za razigravanje

Rasplet kojim su uopće došli u priliku razigravati je bio filmski. U posljednje kolo drugoligaškog nadmetanja Heidenheim je ušao s trećeg mjesta i bodom više od četvrtoplasiranog HSV-a. Raspored ih je vodio u goste Arminiji Bielefeld koja se prošetala ovim natjecanjem i već je davno bila osigurala ne samo promociju u Bundesligu nego i prvo mjesto.

No, popusta za Heidenheim nije bilo. Arminia ih je isprašila s 3:0 i preostalo im je samo nadati se nekom čudu u Hamburgu, gdje je HSV kod kuće igrao s nezainteresiranim Sandhausenom i trebao mu je samo bod da pretekne Heidenheim jer su imali puno bolju gol-razliku pa bi u slučaju istog broja bodova bili u prednosti. Umjesto toga, dogodila se epska sramota, HSV je kod kuće primio pet komada i izgubio, a Heidenheim je otišao u razigravanje.

Nikad tako blizu kao ove godine Heidenheim nije bio blizu Bundesligi, što i ne čudi uzmemo li u obzir povijest ovog kluba.

Osnovani 1846. kao gimnastički klub

Brojka 1846 koja se nalazi na njihovom grbu označava godinu kada se u gradu Heidenheim an der Brenz pokrenuo sport i organizirale sportske aktivnosti. Te godine osnovan je Turngemeinde Heidenheim i to je bio - gimnastički klub.

Nakon 10-ak godina se raspustio, zatim se reaktivirao i svo to vrijeme postojalo je sportsko društvo, u sklopu kojeg se nogometna sekcija pojavila 1911. godine. Mijenjala su se od tad imena, ugasio ih je u bio i nacistički režim kojem se nije sviđao klub radničke klase, a Heidenheim kakvog danas poznajemo nastao je 2007. godine.

Kulminacija velikog uzleta

Više od desetljeća traje njihov uspon, od Oberlige Baden-Württemberg (peta liga) preko Regionallige Süd (četvrta), Treće lige i na koncu druge Bundeslige u koju su ušli 2014. i od tad se pozicionirali kao stabilan drugoligaš.

Nadaju se da je sad došlo vrijeme za korak više. Da je dozvoljeno igranje s gledateljima, njihova Voith-Arena bi sasvim sigurno u ponedjeljak bila krcata i već sad rasprodana. Ovako, trener Frank Schmidt i igrači će ostati bez navijačke podrške.

Inače, vjerovali ili ne, u trenutnom kadru od 33 prvotimca u Heidenheimu samo su dva stranca. Istina, postoje tu i četvorica igrača s dvojnim državljanstvom, ali svi su oni rođeni u Njemačkoj i kao takvi imaju mogućnost nastupanja za reprezentaciju jednog dana.

Prošloljetni bingo-transfer

Uvjerljivo najskuplji, a i najbolji igrač Heidenheima je Tim Kleindienst, njihova desetka. Ispostavilo se da su napravili fantastičan potez kad su prošlog ljeta bundesligašu Freiburgu odlučili platiti odštetu od tri milijuna eura. Bio je to najveći transfer u njihovoj povijesti, ali Kleindienst je već u prvoj sezoni isplatio sav uloženi novac - postigao je 14 golova i prvi je klupski strijelac, a upisao je i šest asistencija. U prijevodu, zaslužan je za 20 od 45 pogodaka Heidenheima.

U ponedjeljak će Kleindienst biti velika uzdanica Heidenheima, a trebao bi imati i donekle olakšan posao budući da je kapetan Werdera Niklas Moisander u prvoj utakmici dobio žuti karton zbog kojeg u revanšu nema pravo nastupa.

Dodajmo kako u njemačkom razigravanju vrijedi pravilo gola u gostima što znači da Werderu odgovara i 1:1, 2:2 ili 3:3 što sasvim pojednostavljuje računicu za Heidenheim: bilo koja pobjeda vodi ih u Bundesligu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider