Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Svaka im čast!

Dva hita Lige prvaka: Jednih se plašio Dinamo, od drugih je strepio Hajduk

U svakom su ždrijebu imali status nenositelja, ali unatoč tome zasad su kombinirano na 4/4.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prije završne prepreke za ulazak u Ligu prvaka (ždrijeb play-offa je u petak 5. kolovoza) drugo i treće pretkolo predstavljali su filter u kojem su dva kluba napravila pravi mali podvig.

Prvaci Irske (Dundalk) i Izraela (Hapoel Beer-Sheva) uspjeli su kao nenositelji proći svaki po dvije prepreke i izboriti nastup u play-offu Lige prvaka. Ne uspiju li kreirati i treći skalp, ostaje im nastup u skupini Europa lige kao jako lijepa utješna nagrada. Kako god odigrali i što god napravili u play-offu LP-a, Dundalk i Hapoel Beer-Sheva već su sad ugodno iznenađenje.

Naročito to vrijedi za Irce koji su u sezonu krenuli s mizernim koeficijentom 2.590, lošijim i od klubova poput andorske FC Santa Colome, Vikingura i HB Torshavna s Farskih Otoka...

Dundalk jedva protiv Islanđana pa nokautirao BATE Borisova

U drugom su pretkolu za protivnika dobili islandskog prvaka FH Hafnarfjardar i u prvoj utakmici na domaćem terenu odigrali ne baš obećavajućih 1:1. U revanšu su Islanđani poveli, ali u drugom poluvremenu Dundalkov napadač David McMillan preokreće s dva gola. Do kraja dvoboja FH Hafnarfjardar je izjednačio, a Dundalk se uspio obraniti i proći s zahvaljujući većem broju postignutih golova u gostima.

McMillan je, inače, bio strijelac i u prvoj utakmici protiv Islanđana, a dva je gola postigao i u uzvratu trećeg pretkola kada je Dundalk senzacionalno s 3:0 nokautirao BATE Borisova, nadoknadivši tako 1:0 poraz iz Bjelorusije.

S Dundalkom se prije dvije godine u drugom pretkolu Europa lige sastao Hajduk i prošao dalje uz dosta stresa iako nije izgledalo da će tako biti. Splićani su u prvoj utakmici u Irskoj opravdali status favorita i slavili s 2:0.

Tu prednost su golom Jeana Evrarda Kouassija podebljali i u prvom poluvremenu poljudskog uzvrata. Međutim, Irci su se iz ničega vratili u utakmicu zahvaljujući poklonima tadašnje Hajdukove obrane, zabili su dva gola i da su uspjeli još jednog prošli bi dalje zbog više golova u gostima. Navijači Hajduka morali su strepiti do zadnjeg napada Iraca.

Što se tiče Izraelaca, njihovi predstavnici imaju veći ugled u europskim natjecanjima nego irski, a Hapoel Beer-Sheva je imao i nešto veći koeficijent (4.725).

Hapoel jedva protiv Sheriffa pa nokautirao Olympiakos

Zanimljivo je kako je u ždrijebu drugog pretkola Lige prvaka Hapoel bio smješten u istu podskupini sa zagrebačkim Dinamom u čijem su stručnom stožeru željeli izbjeći Izraelce. Želja im se ostvarila, kuglice su im namijenile Vardar kojeg su eliminirali uz dosta sreće i na krilima Marka Pjace.

Hapoel je išao na Sheriff Tiraspol koji je u prvoj utakmici u Beershebi dvaput vodio golovima hrvatskih nogometaša (Josip Ivančić i Josip Brezovec), ali završilo je 3:2. U uzvratu u Moldaviji preživjeli su Izraelcu pravu opsadu gola i plasirali se u treće pretkolo.

Tamo ih je čekao najteži mogući protivnik - Olympiakos. Grčki prvaci godinama su standardnio sudionik Lige prvaka, a u zadnje četiri sezone u svaki put završavali u skupini na trećem mjestu nakon čega su europsku sezonu nastavljali u Europa ligi. Tako je bilo i lani, kada su vrata prezimljavanja u Europi zalupili Dinamu. No, ove godine ništa od toga.

Hapoel je u prvoj utakmici trećeg pretkola preživio 'pakao' Pireja i u uzvrat donio 0:0. Revanš je mogao otići i na jednu i na drugu stranu, po 10 udaraca na gol imali su jedni i drugi, a kada je utakmica lagano išla prema produžecima, Shir Tzedek je u 79. minuti zabio za deliriju na stadionu Turner - stadionu na kojem će u iduća četiri mjeseca još četiri europska kluba imati neugodan zadatak.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider