Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
105 za 105

Hajduk se pohvalio s jedinstvenim projektom u svijetu

U Hajduku su oživjeli djelić slavne prošlosti uoči 105. godišnjice utemeljenja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U povodu 105. rođendana Hajduka u srijedu je na splitskom Sveučilištu promovirana 'Hajdukova murva', to jest klonirana mladica stabla murve koja i sada postoji na bivšem Hajdukovom stadionu Starom placu na kojem su 1911. godine splitski studenti osnovali klub.

Na predstavljanju je izloženo 105 'Hajdukovih murvi' koje označavaju 105 godina postojanja kluba, a predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić i rektor splitskog Sveučilišta Šimun Anđelinović zajedno su u sveučilišnom kampusu ispred zgrade Tri fakulteta postavili mladicu ('Hajdukovu murvu') s rednim brojem 1 na spomen kamen pored kojeg će biti zasađena kao prva 'Hajdukova murva'.

Rektor Anđelinović je istaknuo kako se sađenjem 'Hajdukove murve' u sveučilišnom kampusu nogometni klub na simboličan način vraća studentima koji su ga i osnovali prije 105. godina.

'Prvi klub koji će imati svoje stablo'

Na poticaj novinara Slobodne Dalmacije Damira Šarca, splitska doktorica biotehničkih znanosti Olivera Crmarić i dr. Nenad Malenica sa Zavoda za molekularnu biologiju zagrebačkog PMF-a klonirali su stablo stare murve tako što su sa nje kao matični materijal uzeli nekoliko grančica te ih 'razmnožili i zakorijenili', a zatim razvili sadnice genetski identične staroj murvi.

Šarac je na svečanosti rekao da je najprije razmišljao o obnovi stare murve na Starom placu koja je 'Sveto stablo' ali se nakon razgovora sa stručnjacima rodila ideja da bi ju se moglo klonirati i tako ovjekovječiti njeno trajanje kroz nova stabla koja će izniknuti iz kloniranih mladica.

"Hajduk će biti prvi klub koji će imati svoje stablo, a ono će predstavljati živi spomenik Hajduka", rekao je Šarac, koji je za staru murvu na Starom placu kazao da je najstariji igrač Hajduka.

Dr. Olivera Crmarić je staknula je kako će se mladice 'Hajdukove murve' ubuduće kontinuirano proizvoditi i bit će veličine oko 20 centimetara i moći će ih se transportirati.

Brbić: Murva je živi spomenik Hajduka

Predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić je rekao kako će se 'Hajdukova murva' kao simbol tog nogometnog kluba zasađivati izvan Splita, a dio njenih sadnica bit poslan Hajdukovim navijačima u Australiju.

"Hajdukova murva je živi spomenik Hajduka i jedan je od naših najvećih trofeja. Njeno vrijeme nikad neće proći, ona živi vječno kao i Hajduk", poručio je Brbić.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, obraćajući se nazočnima na svečanosti, istaknuli su kako je stara murva važna za povijest Hajduka i Splita te da je njena klonirana mladica 'Hajdukova murva' produkt povezanosti sporta i znanosti.

Nastavi čitati