Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Novi način izbora

Hajduk zadovoljan sastankom u Zagrebu: Ministar najavio promjene u Zakonu o sportu

Brojna delegacija Hajduka sastala se u Hrvatskom saboru s ministrima Mornarom i Baukom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon burnih događa u hrvatskom nogometu krenulo se i s razgovorima na najvišoj razini. U prvom konkretnom sastanku brojna delegacija stigla je iz Splita u Zagreb, a predvodio ju je gradonačelnik Ivo Baldasar.

Hajduk su predstavljali predsjednik kluba Marin Brbić i predsjednik Skupštine kluba Vinko Radovani, dok je udrugu 'Naš Hajduk' predstavljao Danko Radaljac.

U Saboru je spomenuta delegacija održala sastanak s ministrom prosvjete i sporta Vedranom Mornarom i ministrom uprave Arsenom Baukom. Glavna tema bila je promjena zakonske regulative izbora županijskih skupština i nacionalnih saveza, a u Hajduku očekuju da se prijedlog novog zakona, koji bi trebao biti dostavljen, uskoro uvrsti u Zakon o sportu.

Splitska delegacija nada se kako će zastupnici po žurnom postupku odlučivati o spomenutom prijedlogu.

''Predstavnici Grada Splita i Hajduka su nas izvijestili o problemima koji ih muče. Mi ćemo učiniti sve da te probleme riješimo. Nastavit ćemo dijalog i razgovarati i s ostalima sudionicima sustava. Kao prvo, razgovarat ćemo s MUP-om oko članka 32, stavka 7 Zakona o spriječavanju nereda na sportskim natjecanjima koji je po njima sporan. Razgovarat ćemo s predstavnicima HNS-a. Mislim da bi bilo razumno u najkraćem roku pristupiti promjenama Zakona o sportu koji će definirati pravedniji način izbora tijela sportskih krovnih organizacija'', poručio je ministar sporta Vedran Mornar nakon sastanka.

"Svi zajedno ćemo pokušati pronaći pravni okvir za promjenu nekoliko članaka i stavaka u Zakonu o sportu da bi se sistem biranja skupština i predstavničkih tijela uredio, u što skorijem roku, na pravedniji način i to na svim nivoima. Drugi je zaključak da će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta razgovarati s Ministarstvom unutarnjih poslova vezano za Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, s posebnim osvrtom na članak 32, točka 7, za koju povjerenstvo smatra da je diskriminirajuća. Ne osporavamo pravo policiji da donosi svoje mjere, odnosno da radi svoje liste onih za koje smatraju da ne bi trebali biti na utakmicama. No, smatramo da je diskriminirajuće da to radi organizator ili netko u ime organizatora, odnosno distrubuteri karata. To je širok pojam koji dozvoljava različite manipulacije", iznio je glavne zaključke sastanka splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

O kakvim se promjenama radi

O kakvim promjenama Zakona o sportu se radi pojasnio je ministar uprave Arsen Bauk.

"U ovom trenutku je Savez sastavljen od predstavnika Županijskih saveza koji su sastaljeni kao savezi klubova. Svaki klub ima jedan glas. Njihov zahtjev je da se na drugačiji način valorizira vrijednost glasa pojedinih klubova u njihovim matičnim savezima i da se napravi jedan pošten sustav. Vjerujem da neću krivo reći da je u tom poštenom sustavu Hajduk spreman biti i poražen, ali u poštenoj utakmici, jer je Hajduk tako oduvijek funkcionirao."

Na pitanje "postoji li politička volja za takve promjene", Bauk je odgovorio da postoji kod političkih struktura koje zastupaju vladajuću većinu u Saboru, a koji nisu toliko zastupljeni u vodstvu Hrvatskog nogometnog saveza.

"Mi imamo depolitizirani HNS čije vodstvo čine samo članovi jedne stranke, koji je pod dominatnim utjecajem vodstva jedne stranke i čiji se predsjednik čudom čudi kako ima toliko puno članova njegove stranke u vodstvu Saveza. I onda, umjesto da rješava te probleme i da iznese svoj stav, govori o tome da ne bi trebalo svađati sjever i jug. Ok, pa nek' svojima kaže da ne svađaju", poentirao je ministar Bauk aludirajući na nedavnu izjavu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Gradonačelnik Baldasar rekao je da ovakve zakonske promjene zahtjevaju određenu tehničku pripremu i konzultacije te istaknuo nadu da bi se one mogle dogoditi u sljedeća dva mjeseca.

'Pošteniji i ravnopravniji odnos'

"Nismo razgovarali o ostavkama, ali smo ukazali na probleme u Hrvatskom nogometnom savezu i tražili izmjenu zakonske regulative, jer mislim da je u ovom trenutku to najvažnije. Kuću treba graditi iz temelja. Izgradnjom sustava ćemo napraviti poštenije i ravnopravnije odnose u hrvatskom nogometu. I ne samo u nogometu. Govorimo o svim sportovima u Hrvatskoj", istaknuo je predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić kojeg ne čudi što Hajdukova incijitava nije naišla na širu javnu potoporu kod nogometnih prvoligaša.

"Četiri prvoligaša su se na neki način izjasnika i dala nam podršku. Nažalost, imam osjećaj da se drugi pomalo i boje nekakvih negativnih reprekusija, što im se može dogoditi ako se solidariziraju s Hajdukom."

Brbić je najavio razgovore Hajduka s vodstvom Hrvatskog nogometnog saveza, ali nije mogao precizirati kad će se oni dogoditi, dok je splitski gradonačelnik postavio legitimno pitanje "gdje je predsjednik HNS-a".

"Kakva je to organizacija koja deset dana od pojavljivanja ozbiljnih problema, koji su zaokupili cijelu hrvatsku javnost, ne oglašavaju i ne daju odgovore. Oni će se pozvati na autonomiju. U redu, oni su autonomni, ali žive u ovoj državi i dijele sudbinu svih nas. U kojoj se to autonomiji mogu ponašati na ovaj način, ignoratski prema Gradu Splitu, prema dva, tri ministarstva, jednom velikom dijelu javnosti i svima ostalima", retorički se zapitao Ivo Baldasar.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider