Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Genijalac. Bio i ostao

Hajduk čeka 32 godine: Pogledajte čudo slobodnjak doktora Bake

U ždrijebu play-offa Europske lige Hajduk je izvukao najatraktivnijeg, ali i najtežeg mogućeg protivnika.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kad je UEFA 4. kolovoza objavila podskupine ždrijeba Europske lige, u Hajduku su, kako u klubu tako i među navijačima, svi pomislili isto: "Samo ne Athletic Bilbao i Everton!"

Danski Midtjylland, kao i Braga i Red Bull Salzburg puno su poželjniji protivnici za "potući" se za ulazak u skupinu, nego ponos Baskije ili velikan iz Liverpoola. No, želja im se nije ispunila, ždrijeb ih je spojio s Evertonom.

Nije moglo gore – ako ćemo gledati sadašnju snagu i vrijednost engleskog sastava, ali i osvrnuti se u prošlost.

Poražavajućih 0/7. Je li vrijeme za prvi nokaut Engleza?

Sedam je puta Hajduk u eurokupovima igrao s Englezima i svih je sedam puta ispao. Čak su triput Splićani ispadali od Tottenhama, a po jednom od Leedsa, Arsenala, Fulhama i Stokea.

Podatak koji još više bode u oči vezan je uz Hajdukove dvoboje s klubovima iz tzv. liga petice. Nevjerojatno dugo, čak 32 godine, Hajduk čeka na eliminaciju nekog kluba iz najjačih europskih liga. Marseille 1987., Tottenham 1991., Schalke 1997,, Fiorentina 1998., Mallorca 2001., Fulham 2002., Roma 2003., Sampdoria 2007., Deportivo 2008., Stoke 2011. i Inter 2012. – svi su oni izbacivali Hajduk.

Posljednji klub iz liga petice koji je Hajduk izbacio u Europi bio je Torino. Bilo je to 1985. u drugom kolu Kupa Uefa, a čovjek koji je obilježio oba sraza Splićana i Torineza bio je legendarni Blaž Slišković.

Majstor Baka u Italiji je zabio za vodstvo koje je Torino u nastavku dvoboja anulirao i stigao s 1:1 na revanš u Split gdje ih je čekalo 50.000 navijača (Poljud tada nije imao stolice i na stadion je moglo stati znatno više gledatelja).

Ranim golom tada 20-godišnjeg Aljoše Asanovića Hajduk je poveo, ali Torino u 15. minuti poravnava iz penala (strijelac Brazilac Junior).

I onda je na scenu stupio Slišković. U 29. minuti briljatno je izveo slobodan udarac iz velike daljine i donio Hajduku prednost. Taj je gol slomio Torino, a priču je u drugom poluvremenu iz penala zaključio Zlatko Vujović.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider