Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Napeto na Camp Nou

Pepovi tajni pregovori sa zvijezdama Barce: Evo s kim se ne voli, a koga želi "oteti"

Pep Guardiola vraća se na Camp Nou kao menadžer Manchester Cityja...

Manchester City gostuje u Barceloni, Pep Guardiola vraća se kuća. Veći dio Camp Noua dočekat će ga pljeskom kao najuspješnijeg trenera Barcelone u povijesti, ali nije ni mali broj onih koji će u najmanju ruku ostati na sjedalima, ako mu već neće zviždati.

„Mislim da se moj sin više nikada neće vratiti u Barcelonu. Ni u jednoj ulozi, ni kao trener ni kao predsjednik. Možda tek ako izbornik Katalonije“, izjavio je Guardiolin otac Valenti i na neki način potvrdio pretpostavke da je njegov sin zaklopio knjigu što se tiče Camp Noua.

Guardiola se rastao s trenutačnom vrhuškom kluba s gorkim okusom u ustima. Osjećaj je bio obostran. Neki će možda reći da je Sandro Rosell otišao s mjesta predsjednika, ali zamijenio ga je tadašnji prvi pomoćnik Josep Maria Bartomeu. Nomenklatura je, dakle, praktički ostala ista. Uostalom, Guardiola je na posljednjim izborima podržao bivšeg predsjednika Joana Laportu, koji je ogorčeni suparnik trenutačnoj postavi koja vlada na Camp Nou. To dovoljno govori.

Guardiolina crna lista

Slično je bilo i s dobrim dijelom tadašnje momčadi. Trojica igrača posebice su mu se zamjerila. Guardiolin odnos s Danijem Alvesom, Cescom Fabregasom i Gerardom Piqueom bio je najblaže rečeno napet. Prva dvojica više nisu u Barceloni, ali jest Pique i bit će zanimljivo vidjeti njihov susret. I sve bi to Guardiola pregrmio da nije došlo do zahlađenja odnosa s glavnim šefom na Camp Nouu.

Iako Guardiola u svakoj prilici izražava divljenje Lionelu Messiju, rastanak između njih dvojice nije bio nimalo idiličan. Kulminacija sukoba dogodila se nakon što je Barca ispala od Chelesaja u polufinalu Lige prvaka 2012. Messi se tada nije slagao s nekim Guardiolinim igračkim rješenjima na toj utakmici i u derbiju s Realom i nije se libio to mu prigovoriti. Rasplet priče je poznat, Guardiola je istog ljeta odlučio napustiti Barcelonu.

Da ne bi bilo zabune, Guardiola i Messi nikada nisu bili u nekom otvorenom, žestokom sukobu. Dapače, obostrano poštovanje i dalje postoji, ali puno govori podatak da se rijetko čuju i da tu nema baš neke posebno izražene komunikacije, a još manje prijateljstva.

Pregovori ispod žita

Nastavak napetosti s čelnicima Barcelone dogodio se kada je Guardiola sjeo na klupu Bayerna. Odmah su počele spekulacije kako Guardiola uz pomoć brata Perea pokušava odvući neke Barcine igrače na Allianz Arenu. U tom smislu spominjao se čak i Messi, odnosno kombinacija s Adidasom, iako su Nijemci kasnije demantirali takve navode. Naravno da priče o pregovorima "ispod žita" nisu dobro legle navijačkoj vojsci Barcelone.

Slična priča ponovila se i ovog ljeta kada je preuzeo Manchester City. Odmah su se proširile priče kako braća Guardiola kruže oko Barcinih igrača kao mačke oko toplog mlijeka. Neki mu zamjeraju da je minirao transfer Nolita u Barcelonu, koja se zbog toga morala upustiti u kompliciranu operaciju s Valencijom i Pacom Alcacerom.

Činjenica jest da je Claudio Bravo završio u Manchester Cityju. Navodno je Guardiola prije toga vabio Ter Stegena, pa kada nije uspio nagovoriti Nijemca okrenuo se Bravu i na kraju je realizirao taj transfer.

Najveća prašina podigala se oko Busquetsa

Najveća prašina podigla se kada su se pojavile priče kako Guardiola pregovara sa stožernim igračima Barcelone. Najviše se pričalo o Sergiju Busquetsu, ali i o Luisa Suarezu, kojem je Pere Guardiola menadžer, pa je stoga ta opcija bila još intrigantnija, te Neymaru, koji je u tom trenutku vodio maratonske pregovore oko produženja ugovora s Barcelonom i praktički svaki dan su se pojavljivale informacija o mogućem odlasku Brazilca.

Javier Mascherano posljednji je koji se spominjao kao moguća Guardiolina akvizicija. Argentinac je te spekulacije umješno iskoristio za popravljanje pregovaračke pozicije kod produženja ugovora. Nije nemoguće da Guardiola neke od nabrojanih igrača Barce ili neke druge uspije dovući na Etihad u narednom razdoblju. To ne treba nikako odbaciti, "šeicima" novca ne manjka i spremni su investirati koliko je potrebno.

Zbog svega toga je Guardiolin imidž u Kataloniji potamnjen. Poštovanje i respekt nisu upitni, ali osjeća se da postoji napetost. Još uvijek ga mnogi vole, ali ima i dosta kritičara. Mišljenja o njegovoj ulozi u cijeloj priči oko stvaranja šampionske Barcelone nisu jednoglasna, a još veći prijepor postoji oko namamljivanja Barcinih igrača u konkurentske klubove.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider