Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Grandiozan uspjeh Modrića

Hrvati glasovali na ponos naciji i kapetanu: Ronaldo, Messi i ostali mogu se sramiti

Hrvatski kapetan i veznjak Real Madrida Luka Modrić imao je sjajnu godinu i zato je biran u najbolju momčad po FIFA-inu izboru, no nije bilo realno da završi ispred Cristiana Ronalda u glavnom izboru.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Fantastično dostignuće i činjenicu da je Luka Modrić treći godinu zaredom izabran u najbolju momčad svijeta u izboru FIFA-e, u hrvatskom medijskom prostoru potisnuli su neki odveć subjektivni komentari, prema našem mišljenju, koji u prvi plan populistički ističu kako nijedan hrvatski predstavnik koji je sudjelovao u izboru nije dao hrvatskom kapetanu maksimalan broj bodova.

Na taj način zapravo se, vjerojatno nesvjesno, obezvrjeđuje veliki Modrićev individualni uspjeh, a uz to se i stigmatiziraju hrvatski predstavnici koji su glasovali u izboru, a koji su listom Modrića stavili među trojicu najboljih.

Hrvati glasovali na ponos naciji i kapetanu

To što Ante Čačić kao hrvatski izbornik, Robert Prosinečki kao izbornik Azerbajdžana te novinar Sportskih novosti Robert Matteoni nisu stavili Modrića na prvo mjesto, nego su najviše bodova dali Cristianu Ronaldu (Čačić i Matteoni) ili Lionelu Messiju (Prosinečki), a Modrića su pozicionirali na fantastično drugo (Čačić) i treće mjesto (Matteoni i Prosinečki), zapravo im služi na čast i diku, jer nisu htjeli devalvirati izbor tako što bi prije obojice najvećih favorita i realno najboljih nogometaša današnjice, glasovali za svojeg sunarodnjaka.

To što su neki drugi izbornici, nogometaši ili novinari glasovali za neke igrače kao najbolje na svijetu samo ili poglavito zato što su njihovi sunarodnjaci ili suigrači, njihova je sramota i zapravo srozavanje ugleda izbora za najboljeg nogometaša godine. Takvo pristrano glasovanje jedan je od razloga zašto je France Football odlučio ponovno odvojiti Zlatnu loptu od FIFA-ina izbora.

Ronaldo zasluženo slavio

Jer, kakvog smisla ima tako značajan izbor ako će se za nekoga glasovati ponajviše zbog nacionalne i klupske povezanosti ili nekog sličnog razloga? Ključno je pitanje u cijeloj priči jesu li Modrić i ostali konkurenti imali bolju godinu od Ronalda i Messija?

Ako zaključimo da jesu, onda bi njihov izbor bio realan i objektivan, a Ronaldov ili Messijev isforsiran, kao što je to, prema našem mišljenu, možda bilo 2010. ili 2013., kada su Zlatnu loptu komotno mogli odnijeti Sneijder, Iniesta ili Xavi 2010., te Ribery 2013.

Prema našem mišljenju, u izboru hrvatskih predstavnika najspornije je to što se Prosinečki odlučio dati najviše glasova Messiju, a ne Ronaldu. Messi je imao sjajnu sezonu u individualnom smislu, ali nije se okitio glavnim trofejima na klupskoj razini.

Nije realno da Modrić bude ispred Ronalda

Mnogi će reći da je Messi općenito najbolji nogometaš u posljednjih desetak godina, no ovdje je riječ o izboru za najboljeg igrača godine, a ne desetljeća. Uzimajući u obzir osvojene trofeje, Čačić donekle može opravdavati svoju odluku da stavi Modrića ispred Messija, iako mu je individualni učinak u smislu golova i asistencija nemjerljivo slabiji.

Međutim, ako se netko i složi da je Modrić trebao biti ispred Messija, što je podosta nategnuto, barem prema našem mišljenju, koliko će ljubitelja nogometa hladne glave i čistog uma reći da je Modrić zaslužio titulu više od Ronalda, koji je kao i Modrić s Realom osvojio prvenstvo i Ligu prvaka, a uz to je još bio europski prvak s Portugalom, doduše prošle godine, ali to mu pojačava ukupni dojam, te je imao sjajnu individualnu statistiku.

Ako i nije nešto posebno odigrao Euro te možda nije zaslužio titulu najboljeg igrača turnira, ne može se reći da Ronaldo nije bio najzaslužniji što je Real osvojio dvostruku krunu prošle sezone. Ronaldo je bio najbolji kada je bilo najpotrebnije, u završnici sezone bio je igrač odluke, upravo je on riješio najvažnije utakmice, među njima četvrtfinale, polufinale i finale Lige prvaka, gdje je postizao odlučujuće golove, a bio je i ključan portugalski igrač u kvalifikacijama za SP 2018.

Modrić realan, Ronaldo, Messi i ostali mogu se sramiti

Njegove individualne brojke i osvojeni momčadski trofeji govore baš sve. To što Messi nije glasovao za Ronaldo, a ovaj za njega, govori više o njihovoj taštini i zavisti nego o realnom stanju stvari. Modrić se u glasovanju pokazao kao pravi gospodin i vrlo objektivan analitičar. Njegov izbor je: Ronaldo, Messi i Kroos. Za sve tri pozicije ima čvrste argumente. Ako netko misli da je pretjerao s Kroosom, treba samo pogledati njegovu klupsku i reprezentativnu statistiku i sve će mu biti jasno.

Modrić je završio na šestom mjestu, što je grandiozno ostvarenje i velika hrvatska priča, a hrvatski glasači glasovali su korektno i po svojoj savjesti. To je barem naše mišljenje s kojim se ne morate složiti.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider